Meteen naar de inhoud

Zijn het de kleine dingen die het doen?

Als ik De Bakkerij binnen loop zaterdagmiddag is het Café omgebouwd tot een ander soort Café: een Repair Café!
 Er zijn werkplekken uitgezet, een vrijwilliger met haar naaimachine en de nodige spullen aan de zijkant, twee mensen aan een soort van staande werkbank. Zij zijn al druk bezig koffiezetapparaten te repareren en een vrijwilliger krijgt de eerste smartphone in zijn handen gedrukt en hem wordt om instructie gevraagd hoe het werkt.

Behendig laat hij het en en ander zien, maar het gaat de bezoeker te snel, dat kon ik niet echt volgen, wil je het nog een keer doen? Ja natuurlijk. Nu iets langzamer en af en toe terugkoppelend of zijn klant het nog volgen kan doet hij het opnieuw. Ah, nu heb ik het door, dank je wel. Een ander kijkt eens rond en steekt zijn verbazing niet onder stoelen of banken: wat ziet het er goed uit hier en wat is het hier gezellig! Hij bestelt een kop koffie aan de bar. Ik dacht dat hier alleen maar een zooitje ongeregeld rondhing maar daar heb ik mezelf kennelijk erg in vergist. Wat ook opvalt is dat hier heel wat generaties aanwezig zijn, heel bijzonder om te zien!

Inmidels zijn er weer nieuwe mensen binnengekomen en wordt bij de ontvangst bekeken welk apparaat het best door wie kan worden gerepareerd. Als een reparatie heel ingewikkeld is, buigen zich er wat meer mensen over en samen komen ze tot vaak verrassende resultaten.
Wat er de laatste keer zoal langskwam, teveel om op te noemen maar ik zal een poging wagen: een radio CD speler, een CD speler, een waterketel, het advies voor een smartphone kwam al langs, 3 koffiezetapparaten, een Senseo, een espressomachine, geluidsboxen, alles zo’n beetje op volgorde van binnenkomst. Het loopt gesmeerd, de vrijwilligers werken praktisch aan een stuk door, vaak heel geconcentreerd en soms rollen de grappen alle kanten op. Bij textiel is een gat gerepareerd in een trui, een ritssluiting van een ouwe jas, maar die zat zo lekker en was zo lekker warm! Als zij geen klant heeft neemt de vrijwilliger een werkje van zichzelf onderhanden.

Een waterkoker, een weegschaal: ik hoop zo dat die gemaakt kan worden. De weegschaal blijkt van haar moeder geweest te zijn. Verder 2 lampen, en een koelbox, die kun je voor koeling en warmhouden gebruiken, daar hebben we altijd veel plezier van gehad. Dit gebeurt allemaal inpandig maar vergis je niet; buiten is het ook een drukte van belang. Er wordt advies gegeven voor fietsreparatie en fietsonderhoud.

Mensen worden uitgenodigd mee te kijken zodat ze het een volgende keer zelf kunnen doen. Een vaste vraag is: vinden mensen het dan niet vervelend om op hun vingers gekeken te worden? Het antwoord: nee, ze vinden het ook fijn om kennis over te dragen. Een vrouw was er bij gaan zitten en had een kop thee besteld: daar heb ik toch geen verstand van. Totdat ze erbij gevraagd wordt en een opmerking plaatste die tot de oplossing leidde. Ze was verbaasd en verrast en liet dat aan haar vrijwillige bijdrage blijken.

Soms komt er iets binnen en dan moeten we eerst goed kijken wat dat wel niet zou kunnen zijn. Oh een Airfryer een losse hetelucht frituur, niemand van ons was die nog tegen gekomen. Een Energiser, een wat? Een Energiser, een ding dat je op de grond zet, er zitten 6 grote magneten in en als je het aanzet gaan die magneten hard in de rondte tollen, daar zou je dan energie van krijgen. Sommigen willen dat weleens uit proberen en vinden het vet cool. Het is een komen en gaan en de wachttijden zijn kort deze keer, dat is weleens anders, maar nu zit er een natuurlijke regelmaat in. Eentje waar iedereen vrolijk van wordt en de middag vliegt dan ook voorbij. Vele dingen kunnen deze middag intact weer mee naar huis genomen kunnen worden. Dingen die al bijna weggegooid waren. Ik krijg daar energie van en jij?

De volgende gedachte deed zich aan mij voor: Geniet van de kleine dingen, want op een dag dat je terugkijkt kom je tot de ontdekking dat dat juist de grote dingen waren!
Wat mij betreft slaat dat zeker op de resultaten die bij het Repair Café behaald worden, de goeie sfeer, de waardering voor elkaar. Na een pilsje met elkaar gaat iedereen tevreden naar huis. Tot de volgende keer!

Door Wies Postma