Meteen naar de inhoud

Transport en vervoer

Activiteiten met het thema “Transport”

Hier worden alle activiteiten verzameld binnen het thema transport.

Castricumse Deelauto’s

In oktober 2011 organiseerden we samen met CALorie in Castricum een bijeenkomst voor duurzame mobiliteit. Een onderwerp daarbij was de deelauto, toen nog niet beschikbaar in Castricum. Er is gekeken naar een aantal varianten, zoals Autodelen Zwolle en MyWheels. Het handigste alternatief bleek toen Mywheels. Zij zijn echter gestopt met onderlinge verhuur. Het beste alternatief op dit moment is SnappCar. Een ruime keuze aan privé-auto’s kun je in Castricum huren voor een veel lager bedrag dan van een commerciële aanbieder. Vind je Snappcar te commercieel? Dan kun je uiteraard ook onderling met de buren wat regelen over de betaling – de verzekering van de auto (doen hoor!) kun je echter prima regelen via de leenautoverzekering.

Waarom zou je die auto samen delen?

Er is een aantal goede redenen om een auto samen te delen, maar in sommige gevallen is (bijna) inderdaad niet haalbaar om een auto te delen: als je heel veel kilometers maakt (meer dan 40.000 km per jaar) en de auto bijna elke dag in gebruik hebt van de vroege ochtend tot in de late avond en alle weekenden. Ook aangepaste auto’s voor mensen met een lichamelijke beperking zijn lastig te delen.

In alle andere gevallen kun je al snel enkele voordelen halen:

  • Als je een eigen auto hebt die je redelijk vaak gebruikt, maar bijvoorbeeld niet in het weekend, dan kun je die misschien verhuren voor een interessant tarief (bij SnappCar geldt een hoger dagtarief voor luxere auto’s).
  • Een eigen (tweede) auto kost ook geld als deze stilstaat. Door de auto weg te doen en in te stappen in het OnzeAuto collectief bespaar je behoorlijk op die kosten, omdat je ze deelt met een groep huishoudens.
  • Je impact op de omgeving verandert ook: hoe meer we delen, hoe minder auto’s en parkeerplaatsen er in de buurt nodig zijn.
  • Het blijkt dat het delen van een auto ook regelmatig nieuwe en leuke contacten in het dorp oplevert. Bovendien heerst er bij OnzeAuto een goede sfeer waarbij de deelgebruikers elkaar ook tips geven en elkaar helpen bij vragen of problemen.
  • Deelauto’s zijn tegenwoordig niet persé meer de kleine goedkope koekblikken; in Castricum hebben we een mooi aanbod aan moderne elektrische auto’s met een behoorlijk niveau van comfort en opties. Ook zorgen beheerders (vrijwilligers) ervoor dat de auto’s netjes onderhouden worden.

OnzeAuto

Maar sinds 2021 is er een echte elektrische deelauto van OnzeAuto in Castricum. Dit initiatief begon op dat moment met 2 auto’s in Bakkum. Daar heeft de gemeente het initiatief ondersteund door een speciale deelauto parkeerplaats te ontwikkelen voor de CALorie deelauto’s.

Wat autodelen met OnzeAuto bijzonder maakt, is dat je dat doet met mensen die je kent of nog leert kennen. Je hebt via een appgroep contact met mede-autodelers en samen ben je verantwoordelijk dat iedereen de auto’s op een prettige manier kan gebruiken. 

In februari 2024 is alweer de 5de elektrische auto in gebruik genomen! Dat betekent dat er bijna altijd wel een auto beschikbaar is in Castricum op het moment dat jij er een nodig hebt.

Onderling huren: voordeel voor iedereen:

  • je hebt als verhuurder extra inkomsten, terwijl de risico’s goed zijn afgedekt.
  • je hebt als huurder geen hoge kosten van duur huren, je hoeft geen (tweede) auto aan te schaffen
  • gemeenschap bespaart op parkeerruimte in woonwijken
  • autodelers gebruiken de auto nèt iets minder, dus goed tegen CO2 uitstoot
  • autodelers spreken elkaar vaker en komen misschien op idee om ook andere zaken te delen

Hoeveel auto’s zijn er beschikbaar?

Bij de nulmeting in februari 2017 komen we op totaal 20 deelauto’s binnen een cirkel van 5 kilometer.
Note: 5 kilometergrens is genomen omdat die afstand goed te fietsen is in geval je een dag met de auto weg wil.

Ga direct naar de site van SnappCar die in 2023 ca 5 auto’s in en rond Castricum op de site heeft staan.

Andere mogelijkheden

Toogethr.com.com is de website om een lift te vinden of aan te bieden. Er is ook een app van deze dienst.
Met Mywheels.nl kun je snel en eenvoudig een auto huren, maar ze doen sinds 2020 geen onderlinge verhuur meer. Er zijn geen Mywheels auto’s in Castricum.
Met blablacar.nl, via Facebook, of de handige app, kun je de kosten van een (internationale) autorit beperken. Prijzen zijn vastgesteld door blablacar.