Meteen naar de inhoud

De status: Transitie in Castricum

Samen geven we de Transitie vorm in Castricum. Transition Towns en CALorie werken daarbij samen, maar ook LETSA, Repair Café, de Groen Bak, De tuin van Kapitein Rommel, Extinction Rebellion Castricum, de ATC (tuinvereniging), Welzijn, de Gemeente Castricum en vele anderen. Waar dat toe leidt, kunnen we niet allemaal in getallen uitdrukken. Maar sommige zaken natuurlijk wel. Dát gedeelte willen we je op deze pagina laten zien. Toch is het niet makkelijk om bomen, deelauto’s of zonnepanelen te tellen. Het goede nieuws is dat dit bijna niet bij te houden is. Je ziet dus niet alleen grafieken met cijfers, maar ook wat korte verhalen.

Aantal deelauto’s

In oktober 2011 organiseerden we in Castricum een bijeenkomst voor duurzame mobiliteit. Een onderwerp daarbij was de deelauto, toen nog niet beschikbaar in Castricum. Bij de nulmeting in februari 2017 komen we op totaal 20 deelauto’s binnen een cirkel van 5 kilometer. De jaren daarna kwamen daar telkens wat auto’s bij. In 2020 is MyWheels gestopt met onderlinge verhuur, en nu biedt SnappCar dat nog wel actief aan en zijn er in 2023 nog steeds zo’n 7 auto’s te reserveren in Castricum. Daarnaast is het mogelijk om met een leenauto verzekering ook onderling een afspraak te maken om een auto te delen.

Inmiddels is er een nieuw initiatief gestart en dat is de elektrische deelauto van CALorie. Dit wordt geheel verzorgd door OnzeAuto.

Aantal LETSA-ers

In december 2011 hebben we LETSA geïntroduceerd in Castricum. De ruilkring LETSA bestaat dan al vele jaren (sinds 1995) in Alkmaar. Vanuit Castricum waren er maar een paar mensen lid van LETSA. In februari 2017 zijn er 25 leden in onze gemeente. De jaren daarna nam het aantal leden af, omdat er binnen Castricum weinig momenten waren om te handelen. In 2022 is er een project geweest met leerlingen van het Bonhoeffer om ontwerpen te maken voor een ruilmunt voor jongeren. Dit project leverde bij ook bij het bestuur van LETSA veel enthousiasme op. In 2023 zien we ook weer een opleving van het aantal leden!

Abonnees nieuwsbrief TT

De transitiebeweging in Castricum heeft haar eigen nieuwsbrief. Het aantal abonnees hierop neemt nog steeds toe!

Nog toe te voegen:

Aantal bomen, Duurzaamheid in het onderwijs (groene generatie), Aantal deelnemers @nder Geld, Eerlijke winkels, Aantal klanten voedselbank, Hazelaars (eetbare groen in openbaar groen), Weggeefkasten, Eetbare tuinen, Eetlokaal (lokaal eten, voor weinig geld), Delen van spullen / gereedschap, Aantal OV reizigers, Ingrediënt transparantie bij lokale restaurants, Aantal burger(zorg)coöperaties, Regentonnen & daktuinen, Verhard oppervlakte, …