Achtergrond informatie Transitie Castricum

Waarom heten we Transitie Castricum?

De Transition Network startte in 2005 in Engeland – in het plaatsje Totness om precies te zijn – en een belangrijke grondlegger is de Britse permacultuur-activist Rob Hopkins. De positieve verandering die wij met z’n allen willen, de transitie, heeft daar een naam gekregen. En de herhaling van de letter T (Transition Town Totness), had natuurlijk ook iets grappigs. Totness groeide uit tot de eerste Transition Town in Engeland. Inmiddels zijn er in heel Groot-Brittannië al bijna driehonderd Transition Towns en hebben in nog veel meer plaatsen lokale gemeenschappen de ambitie om een Transitie gemeenschap op te starten. Het idee slaat aan in de rest van de wereld en waaiert uit. Er is inmiddels een veelkleurig wereldwijd Transition-network van meer dan 960 officiële initiatieven en nog een veelvoud daarvan die pas recent zijn gestart. Transitie Castricum maakt deel uit van het internationale van Transition netwerk.

Waarom die Transitie?

Er is in de wereld nogal wat aan de hand. Denk niet alleen aan de verschrikkelijke economische crisis van 2008/2009, maar ook de stijgende prijzen van olie en voedsel, werkloosheid of juist hoge werkdruk en steeds meer mensen die aan de kant staan, een dalende pensioenzekerheid (zeker in de post-corona wereld), veel verschillende milieuproblemen (uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van grond-water-lucht, ontbossing, verlies biodiversiteit, …), en ga zo maar door. Misschien verwacht je het niet, maar deze verschillende crises hebben heel veel met elkaar te maken.

Helpt het om “een positief lokaal antwoord” te geven?

Al die grote problemen van Economische crisis, uitputting van fossiele olie en de klimaatverandering kunnen overweldigend lijken. En dan lijkt het alsof je niets meer kunt ondernemen als gewone burger. Maar wij weten dat het wél kan: Castricummers kunnen gaan werken aan oplossingen die we zelf gaan organiseren. Het Transitie-concept doet een beroep op onze eigen inzichten, onze wijsheid, creativiteit en ervaringen. Het gaat om de kracht van de lokale gemeenschap. In Castricum hebben we al een flink aantal initiatieven, we hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden:

 • CALorie, met o.m. Zon Op Schulpstet en meerdere zonnepanelen acties
 • We organiseren een lokale Eeconomie met LETSA
 • We hebben de kringloopwinkel Muttathara
 • Er was jarenlang een Groen Informatie Platform in de bieb (nu slapend)
 • Opruimacties op het strand worden al georganiseerd
 • Een Bijenlint met 5000 pakjes bloemenzaad van de Gemeente Castricum
 • In 2018 startte ook het initiatief de Bijzzzaak.
 • Auto’s delen met Snappcar – en er loopt nu een nieuw lokaal project, lees binnenkort meer op onze website
 • Thuisafgehaald als je een keer geen tijd hebt om te koken
 • We overleggen en presenteren wel eens onderwerpen bij de gemeenteraad
 • Op verschillende plekken zijn Permatuinen aangelegd, zoals bij de lokale tuinvereniging ATVC en de kruidenheuvel bij Hendriksveld.
 • We hadden verschillende lokale en nationale sprekers, bijvoorbeeld over Milieu, OnsGeld en de Geefeconomie.
 • We houden filmavonden en speciale thema’s
 • Er is een maandelijks Transitie Café
 • Er is een maandelijks Soup Café, waar we geredde groente een kans geven.
 • We organiseren Repair Café’s in De Bakkerij – en binnenkort in een nieuwe locatie.
 • We organiseerden Kledingruildagen i.s.m. De Bakkerij
 • We planten appelbomen, bijvoorbeeld bij de Maranathakerk
 • We organiseren Eetdagingen (een uitdaging voor zo lokaal mogelijk eten)

Het is leuk

Al deze activiteiten hebben gemeen dat het leuk is om er aan mee te doen. In april 2011 is het lokale “consuminder team” onderdeel geworden van TT Castricum. Transitie Castricum heeft een ambitieus doel, maar twee heel eenvoudige regels:

 1. Iedereen doet (vooral) waar men energie van krijgt, het andere doet weer iemand anders
 2. We werken met 20% inzet voor 80% resultaat. Perfectie bereiken we misschien niet, maar zo kunnen we veel dingen wèl doen.

Wat is de aanpak?

Rob Hopkins wist het in 2011 bij z’n bezoek in Nederland helder te verwoorden. Op de vraag uit de zaal: “kunt u ons precies vertellen wat wij nu moeten gaan doen?”, was zijn letterlijke antwoord: “ik heb geen flauw idee”. Het gaat erom dat iedere gemeenschap zélf gaat onderzoeken hoe ze lokale veerkracht kunnen opbouwen.

Transitie Castricum werkt met de hoofd, hart, handen – aanpak. Ook wel denken-durven-doen.
Denken
Het Hoofd verzamelt en verwerkt vooral feiten met betrekking tot Energie, Economie en Ecologie. Als je weet hoe de ontwikkelingen er voor staan zie je dat het anders moet. Als je dat ziet, dan kun je werkelijk in beweging komen. Het begrijpen van de problematiek en de onderliggende oorzaken is de eerste stap in een veranderingsproces.
Durven
Voor het Hart is het cruciaal om van een positieve visie uit te gaan. De grootste kracht voor het ‘hart’ is het ontwikkelen van het vertrouwen dat dingen zullen gaan lukken. Heb je fantasie en het lef om de wereld te veranderen? En natuurlijk: samenwerken met andere mensen vraag dat je ook iets durft te geven en nemen.
Doen
De Handen zijn uiteraard het meest praktisch. Lekker DOEN! Hier komt de theorie tot leven aan de hand van tal van actuele voorbeelden. Met de tuin aan de slag, groente verbouwen en zelf energie opwekken. Niet weggooien, maar repareren. Werken met materialen uit de omgeving. Slim omgaan met water. Handelen met een eigen geldsysteem. En zo nog veel meer, misschien weet jij nog iets?
En we leren van andere ideeën uit de Transitie beweging. We kijken naar succesvolle initiatieven en projecten bij andere Transitie gemeenschappen. Hieruit is bijvoorbeeld het idee van het Repair Café, het Soep Café en de Permatuin ontstaan.

Moet ik me opgeven als lid?

Bij Transitie Castricum kan iedereen meedoen. Voor een keertje, of regelmatig. En jij kiest hoeveel en hoe vaak. Je wordt dus geen lid, je bent nergens toe verplicht en kunt langskomen als je een keer zin hebt. Veel van onze bijeenkomsten zijn gratis, net als onze nieuwsbrief. Daar kun je je op deze website meteen op inschrijven als je dat nog niet hebt gedaan.

Hoe lang bestaat Transitie Castricum?

We hebben in 2019 de naam aangepast, maar als Transition Town Castricum zijn we in oktober 2010 gestart om ook in Castricum met een enthousiaste groep mensen aan de slag te gaan. In maart hielden we onze eerste filmavond waar gelijk al 40 geïnteresseerde Castricummers op afkwamen. En de positieve houding werkt als een magneet. Eind 2012 stonden er al ruim 120 mensen op onze maillijst. En we houden bij hoe zich dit ontwikkelt op ons dashboard.

Wij gaan met z’n allen bouwen aan een duurzaam, veerkrachtig dorp. Een idealistisch plan? Ja natuurlijk!

“De idealisten van vandaag zijn de realisten van morgen”

~ Jan Tinbergen (winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 1969).

Is er meer informatie over de Transitie beweging?

Als je een klein uurtje de tijd hebt, bekijk dan deze film “In Transition” om een beeld te krijgen van de Transitiebeweging. Daarnaast kun je natuurlijk op zoek gaan bij het Transition Network, waar ook veel informatie beschikbaar is (wel in het Engels)
We hebben nog veel andere internetbronnen en filmpjes verzameld op onze pagina: Informatie op Internet.

Helpt het als ik iets doe?

Ja natuurlijk. Iedereen kan iets bijdrage aan het opbouwen van de lokale veerkracht in Castricum. Je kunt met mensen samen iets doen, of liever eerst alleen eens wat aan de slag. Kijk rond op de site voor ideeën. En je bent natuurlijk welkom in het Transitie Café, of op een van de andere activiteiten. Wil je financieel iets bijdragen? Dat is eigenlijk niet nodig. Het blijkt dat we binnen Transitie Castricum kunnen werken zonder geld. Wel kun je kijken of je iets voor een bepaalde activiteit kunt bijdragen.

 • Bijvoorbeeld door het aanschaffen van plantenstekken voor een Permatuin,
 • Door je auto in te schrijven bij Snappcar voor autodelen,
 • Door samen met anderen te koken voor een soepcafé
 • Door als ondernemer aan te sluiten bij de Groene Hub
 • Door … (hier kan jouw project staan)