Meteen naar de inhoud

Voedsel

Een gemiddeld mens heeft per dag 2200 calorie energie in de vorm van eten en drinken nodig. Dat is een gloeilamp van 100 watt die een hele dag brandt. Veel van wat wij eten wordt van ver aangevoerd. Zelfs voedingsmiddelen die hier in onze directe omgeving worden geproduceerd, leggen in de distributie een enorme afstand af voordat ze uiteindelijk bij ons in de winkel liggen. En het verbruik van één liter benzine komt al overeen met dat van vier gloeilampen van 100 watt. Het vervoer van voedsel kost dus naar verhouding ook veel energie. Dat kan anders! Lokaal en veerkrachtig.

Soepcafé

We organiseren ook regelmatig een Soepcafé, met groente die winkeliers anders zouden weggooien (maar die nog prima te gebruiken is voor soep). Een gezellige bijeenkomst in de Tuin van Kapitein Rommel. Naast de bewustwording van voedselverspilling, ontstaat er ook nog een verbinding en een waardevol gesprek tussen de bezoekers.

“Ik geloof in Soep”

Soepcafé in de Tuin van Kapitein Rommel

Andere activiteiten met het thema “Voedsel”

de EETDAGING

Een erg leuke activiteit bij het thema voedsel is onze lokale eetdaging. Ja, je leest het goed: het is een uitdaging en het gaat om het fabriceren van een lokale maaltijd. Het is de bedoeling om een drie gangen maaltijd samen te stellen, waarvan de afzonderlijke ingrediënten zo weinig mogelijk kilometers hebben afgelegd. We noemen dat ook wel de “voedselkilometers”.

Hoe werkt de eetdaging?

Heel simpel:

  • Nodig een aantal mensen uit voor een gezamenlijk diner, denk aan vrienden, de wethouder, een ondernemer, het buurtcomité, burgemeester of je buren….
  • Bespreek welke recepten jullie leuk en lekker vinden.
  • Bekijk de benodigde ingrediënten en verdeel vervolgens de taken om deze zo “lokaal mogelijk” in te slaan.
  • Noteer per ingrediënt het aantal kilometers dat het van de woning van de deelnemer af ligt, die dat ingrediënt meeneemt. (We gaan er gemakshalve vanuit dat iedereen op de fiets naar het uiteindelijk kook-adres gaat)
  • Kook de gezamenlijke maaltijd en praat tijdens het heerlijke drie gangen menu de opgetelde voedselkilometers… en alle andere leuke onderwerpen die voorbij komen.

Officieel aanmelden kan ook

Als je de eetdaging als groep een officieel tintje wilt geven dan kan je de eetdaging aanmelden. Eventueel kunnen Marleen of Guus uitgenodigd worden bij wijze van jury.
Je kunt de eetdaging daarvoor aanmelden bij de werkgroep “Bewust” van CALorie, zoals beschreven in het verslag “De CALoriaanse Eetdaging” (zie hieronder)

Achtergrond en handleiding van de eetdaging

Wil je meer weten over de eetdaging en infomratie over eetdagingen die al hebben plaatsgevonden, lees dan dit verslag: De Caloriaanse eetdaging.
Het zal duidelijk zijn dat groente en kruiden uit de eigen achtertuin sterk in het voordeel zijn bij het samenstellen van de maaltijd. Wil je een ander leuk verslag lezen van zo’n eetdaging? Kijk dan hier: guus’ geluk

Scores

Het is leuk om te kijken wat er te behalen valt in reductie van voedselkilometers. Hierbij willen we wel opmerken dat iedere “wedstrijd” zo een paar eigen regels had, dus een echte winnaar is niet aan te wijzen (denk daarbij aan het wel, of niet meetellen van kruiden en zout, het niet toestaan van invriezen, eisen aan culinaire kwaliteit). Het gaat dus niet alleen om winnen, maar vooral om meedoen en ervaren.

  1. ZLTO, Handel: 72 Kilometer. HandelBewust (Handel, Gemert) organiseerde een eetdaging met als winnaar de ZLTO, maar omdat de gemeente (met slechts 9! voedselkilometers) de diepvries had gebruikt. En dat mocht niet. Meer over deze eetdaging lees je hier.
  2. Genoegteam, Castricum: 260 voedsel-kilometer
  3. HILTON hotel, Amsterdam: 400 voedsel-kilometer
  4. CALorie, Castricum: 420 voedsel-kilometer

Geef een reactie