Meteen naar de inhoud

Biodiversiteit

Biodiversiteit slaat op de verschillende levende organismen: planten, dieren, micro-organismen die samenwerken in een bepaalde omgeving. Ze zorgen voor een veerkrachtige natuur die tegen een stootje kan en ons schone lucht, water en voedsel geeft. We hebben deze natuur, denk bijvoorbeeld aan de bij, hard nodig voor een gezonde leefomgeving.                                         

Om te overleven hebben deze beestjes planten nodig die thuishoren in deze omgeving (inheems) en zonder gif. We hebben een ecoloog gevraag om voor ons op een rijtje te zetten welke planten we juist dienen te stimuleren in Castricum en welke planten we misschien juist liever niet verwelkomen. Binnenkort vind je op deze pagina een lijst met namen en informatie over de verzorging van deze planten.

Initiatieven Biodiversiteit in Castricum

Een belangrijk al langer lopen initiatief in Castricum is de Bijzzzaak. De Bijzzzaak heeft met groepen inwoners al meerdere groenstroken gecreëerd in Castricum met bij-rijk voedsel.

MeerBomenNu

MeerBomenNu is aan de slag om ieder plantseizoen honderdduizenden bomen te planten in Nederland. Dit doen ze omdat zij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden aan iedereen met klimaatzorgen. MeerBomenNu heeft een Hub aan de Duinenboschweg in Bakkum, tegenover het dierenduintje. Op deze plek worden er bomen ingezameld en uitgedeeld. Voor meer informatie zie: Noord-Holland – MeerBomenNu

Plantengeefkast

Soms gaat een plant ontzettend goed in jouw tuin. Je hebt overvloed! Soms moet je zelfs planten verwijderen. Anderzijds is het lastig om onbespoten plantgoed te krijgen. De Plantengeefkast staat aan het hek van de BomenHub aan de Duinenboschweg in Bakkum. Je kunt hier planten doneren of gratis meenemen. Let op! De planten dienen onbespoten te zijn en het liefst inheems zodat we daadwerkelijk bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

Gratis zadenbibliotheek

In samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Castricum, is het binnenkort mogelijk om zaden van onbespoten plantgoed gratis op te halen in de bibliotheek. Ook kun je de zaden uit jouw tuin inleveren om aan andere cadeau te doen.