Meteen naar de inhoud

Biodiversiteit

Biodivers en inheems

Biodiversiteit slaat op de verschillende levende organismen: planten, dieren, micro-organismen die samenwerken in een bepaalde omgeving. Ze zorgen voor een veerkrachtige natuur die tegen een stootje kan en ons schone lucht, water en voedsel geeft. We hebben deze natuur, denk bijvoorbeeld aan de bij, hard nodig voor een gezonde leefomgeving.                                         

Om te overleven hebben deze beestjes planten nodig die thuishoren in deze omgeving (inheems) en zonder gif. Op inheemse planten vinden wilde bijen, zweefvliegen en vlinders nectar en stuifmeel. De rupsen van de vlinders eten zich vol met de bladeren van inheemse planten, de waardplanten. Ook vogels vinden op inheemse planten hun voedsel, door de zaden, bessen en vruchten die de planten dragen. Die functie voor de natuur kunnen uitheemse planten veel minder goed bieden. Ook gecultiveerde planten verliezen vaak hun functie voor de natuur, bijvoorbeeld doordat de nectar niet meer toegankelijk is voor insecten. Transitie Castricum roept iedereen op om wat vaker te kiezen voor inheemse planten. Maar welke planten zijn inheems? We hebben een inspiratielijst met daarop 75 inheemse planten. Op de site van de vogelbescherming vindt u informatie over inheemse heester: Heesters | Vogelbescherming


Initiatieven Biodiversiteit in Castricum

Themagroep bio-bollen-bloemen-planten

Een groep van Transitie Castricum zet zich specifiek in op het thema biologische bollen, bloemen en planten. Dit doen zij onder meer door in gesprek te gaan met de bloemensector. Zie bijgevoegd een praktisch lijst met informatie over waar in onze omgeving biologische bloemen en plantgoed te verkrijgen is. Zie ook het pdf met daarin het nawoord van Anita Kok bij haar boek ‘Venijnig Spoor’. Venijnig spoor is een literaire thriller waarvoor de schrijver onderzoek heeft gedaan naar de bollenteelt. In dit stuk zijn de belangrijke feiten op een rij gezet.

Gratis zadenbibliotheek

In samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Castricum, is het vanaf de Klimaatweek van 2023 mogelijk om zaden van onbespoten plantgoed gratis op te halen in de bibliotheek. Ook kun je de zaden uit jouw tuin inleveren om aan andere cadeau te doen. De zaden kunnen bij de balie van de bibliotheek worden ingeleverd. Zet de naam van de plant en de oogsstijd(jaar) op het zakje. Er zijn een aantal spelregels: de zaden dienen onbespoten te zijn, de zaden dienen van inheemse planten te zijn. Er worden geen zaden voor de moestuin ingezameld. Als de planten opkomen en zaad schieten dan oogst je dit zaad en lever je een deeltje weer in bij de zadenbibliotheek.

Bijzzzaak

Een belangrijk al langer lopen initiatief in Castricum is de Bijzzzaak. De Bijzzzaak heeft met groepen inwoners al meerdere groenstroken gecreëerd in Castricum met bij-rijk voedsel.

MeerBomenNu

MeerBomenNu is aan de slag om ieder plantseizoen honderdduizenden bomen te planten in Nederland. Dit doen ze omdat zij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden aan iedereen met klimaatzorgen. MeerBomenNu heeft een Hub aan de Duinenboschweg in Bakkum, tegenover het dierenduintje. Op deze plek worden er bomen ingezameld en uitgedeeld. Voor meer informatie zie: Noord-Holland – MeerBomenNu

Plantengeefkast

Soms gaat een plant ontzettend goed in jouw tuin. Je hebt overvloed! Soms moet je zelfs planten verwijderen. Anderzijds is het lastig om onbespoten plantgoed te krijgen. De Plantengeefkast staat aan het hek van de BomenHub aan de Duinenboschweg in Bakkum. Je kunt hier planten doneren of gratis meenemen. Let op! De planten dienen onbespoten te zijn en het liefst inheems zodat we daadwerkelijk bijdragen aan een gezonde leefomgeving.