Repair Café Castricum en SAKKIE’z

Wat doe je met een stoel waarvan de poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel.

Tijd voor een Repair Café

Repair Café
14 juli 2018
De Bakkerij, Castricum
Foto door Jorinde Reijnierse

Een Repair Café brengt daar verandering in! Mensen kunnen soms van elkaar leren hoe je dingen repareert. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven nog niet te worden weggegooid.
Repair Café is een evenement dat draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ook is er dan deskundige hulp aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, een timmerman en een fietsenmaker of in ieder geval mensen die verstand van techniek hebben. Soms is één van de reparatievrijwilligers er niet bij. Dit proberen we altijd tijdig te laten weten, zodat je niet voor niets met bijvoorbeeld je spijkerbroek of fiets komt als die vrijwilligers toevallig een dagje vrij hebben ;-)
De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, evenals de CO2-uitstoot. Het repareren van spullen past in een duurzame samenleving.
Naast gerepareerde spullen en het verhogen van de eigen vaardigheden brengt een Repair Café ook veel gezelligheid door contact met dorpsgenoten. Meer informatie over Repair Café’s lees je hier. Door het hele land poppen de Repair Café’s op.

Wat doen we in Castricum?

Repaircafé reparatiesSinds januari 2012 organiseren we samen met De Bakkerij een Repair Café. De planning vind je op deze site of schrijf je in voor de nieuwflits (onze mailing, waarvoor je jezelf op de homepagina kunt opgeven). Sinds 2019 wordt het Repair Café zes keer per jaar georganiseerd.

Ben je handig? Wil je meedoen als vrijwilliger? Meld je aan via het contactformulier.

Geef een antwoord