Meteen naar de inhoud

Repair Café Castricum

Wat doe je met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel.

Tijd voor een Repair Café

Repair Café
14 juli 2018
De Bakkerij, Castricum
Foto door Jorinde Reijnierse

Een Repair Café brengt daar verandering in! Mensen kunnen soms van elkaar leren hoe je dingen repareert. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven nog niet te worden weggegooid.
Repair Café is een evenement dat draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap aanwezig om allerlei mogelijke reparaties uit te voeren. Soms zal je gevraagd worden om zelf te zorgen voor een onderdeel. Wij proberen je dan te helpen om het onderdeel erin te zetten. We repareren kleding, elektrische apparaten, gebruiksvoorwerpen en speelgoed. Ook is er deskundige hulp aanwezig: mensen die verstand hebben van techniek en van naaien, haken en breien. Soms is één van de reparatievrijwilligers er niet bij. Dit proberen we altijd tijdig te laten weten, zodat je niet voor niets met bijvoorbeeld je spijkerbroek komt als die vrijwilligers toevallig een dagje vrij hebben ;-)
De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, evenals de CO2-uitstoot. Het repareren van spullen past in een duurzame samenleving.
Naast gerepareerde spullen en het verhogen van de eigen vaardigheden brengt een Repair Café ook veel gezelligheid door contact met dorpsgenoten. Meer informatie over Repair Café’s lees je hier. Door het hele land poppen de Repair Café’s op.

Wat doen we in Castricum?

Repaircafé reparaties

Sinds januari 2012 hebben we Repair Café’s georganiseerd. Sinds 2022 zijn de Repair Café’s in de bibliotheek van Castricum. De planning vind je op deze site of schrijf je in voor de nieuwflits (onze mailing, waarvoor je jezelf op de homepagina kunt opgeven). Sinds 2019 wordt het Repair Café zes keer per jaar georganiseerd.

Ben je handig? Wil je meedoen als vrijwilliger? Meld je aan via het contactformulier.

Geef een reactie