Meteen naar de inhoud

Zero Waste Tour Castricum wegens succes verlengd!

‘Super leerzaam hoe je met wat eenvoudige keuzes en gedrag zoveel afval kan besparen!’
‘Ik had wél verwacht dat we veel tips zouden krijgen maar niet dat ik zoveel zou lachen’
‘Het was werkelijk een heel gezellige en leerzame ochtend’

Deelneemster Daphne haalt een ijsje in haar eigen bakje bij Marx O’Larry’s aan de Burgermeester Mooijstraat

Zomaar een aantal quotes van deelnemers van de eerste Zero Waste Tour in Castricum, op zaterdag 12 september. De tour maakte deel uit van 25 Zero Waste tours door het hele land, georganiseerd in samenwerking met Zero Waste Nederland. Deze organisatie heeft als doel mensen te inspireren om hun leven in te richten met minder afval.

Dit blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn! Tijdens de tour werden praktische tips gegeven over wat jij zelf kan doen om je afval te verminderen. Er werd gesproken over de enorme berg afval van een gemiddeld huishouden, waarvan helaas ook een gedeelte in onze mooie natuur terecht komt. Maar ook over de kracht die wij als consument hebben door ons koopgedrag aan te passen en winkeliers te vragen naar verpakkingsvrije alternatieven.

De groep liep langs een aantal winkels die het stimuleren om je eigen verpakking mee te nemen. Er werden tip-stops ingelast aan de hand van 5 afval onderdelen: voeding, on the road, verzorging, huishouden en kleding. De tips en tricks werden gedeeld door middel van een ludieke paraplu-carrousels: zo konden de deelnemers de getoonde voorwerpen goed bekijken maar was er geen contact. Wel zo veilig in tijden van Corona.

Na de wandeltocht door het dorp kon het echte werk beginnen: het opruimen van afval in de openbare ruimte. De gemeente Castricum stelde hiervoor professionele afvalgrijpers beschikbaar. Deze worden aan inwoners van de gemeente in bruikleen gegeven. Al ploggend (lopend of rennend afval opruimen) liep een gedeelte van de groep naar De Oude Keuken, waar er werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Het was een zeer geslaagde ochtend waar er veel tips zijn uitgewisseld voor een leven met minder afval. De tour werd gelopen met een beperkt aantal deelnemers, vanwege Corona. Door de overweldigende belangstelling wordt de tour nogmaals georganiseerd. Wil jij ook weten hoe jij je afvalberg kunt verminderen? Meld je dan aan voor de tour via bonniesnoek@hotmail.com of word lid van de Facebook groep Zero Waste Castricum.

Deelnemende ondernemers sticker ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’

Bakkerij Brakenhoff Burgemeester Mooijstraat 34, 1901 ET Castricum
Traiteur Niels Kookt Bakkerspleintje 1a, 1901 EM Castricum
Kleppers Vishandel Dorpsstraat 34, 1901 EL Castricum
IJssalon Marx”O Larry’s  Burgemeester Mooijstraat 27, 1901 ER Castricum
Ramai’s foodtruck Balatonfüredplein, 1901 BD Castricum
De Oude Keuken Oude Parklaan 117, 1901 ZZ Castricum
Ekoplaza Torenstraat 34, 1901 EE Castricum
Alexanderhoeve Castricum Geesterduin 8, 1902 EK Castricum
Bak’m Oude parklaan 119a, 1901ZZ Castricum
Anne-Moon van Egmondstraat 9 1901 BA Castricum