Meteen naar de inhoud

Welkom nieuwe burgemeester

De onderstaande brief is namens Transition Town Castricum gestuurd ter verwelkoming van Burgemeester Mans.
Beste burgemeester Mans,

Namens Transition Town Castricum heten we u graag van harte welkom in onze gemeente. Een heerlijke gemeente dicht bij het strand, de duinen en de bossen.
Het belooft een turbulente tijd te worden. Niet alleen in Castricum, maar ook wereldwijd. Het is voor u als burgemeester de uitdaging om Castricum door deze periode heen te loodsen. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Veel organisaties en vrijwilligers in Castricum zullen u graag ondersteunen. Daar waar het gaat om lokale veerkracht, kunt u zeker rekenen op Transition Town Castricum.

Nu zult u zich wellicht afvragen: “waarom lokale veerkracht?” Dat lichten we dan graag kort toe.

Lokale veerkracht
Onze samenleving is de laatste honderd jaar in toenemende mate afhankelijk geworden van fossiele brandstoffen en de globale economie. Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat ons dorp ‘de eigen boontjes dopte’, wordt nu alle eerste levensbehoefte last-minute ingevlogen. Het systeem is extreem afhankelijk geworden van vervoer, energie en internationale handel.

Inmiddels is duidelijk dat de productie van goedkope olie een einde kent. Na de piek in de productie zullen we te maken krijgen met stijgende prijzen. Dit brengt de instabiele internationale economie nog verder aan het wankelen. En dan is er ook nog de grote uitdaging hoe we omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Een veerkrachtig dorp is sterk genoeg om een shock te weerstaan. Die veerkracht bereiken we door diversiteit en lokaliteit, in plaats van afhankelijk te zijn van energiebronnen die van ver komen en uitputbaar zijn. TT Castricum streeft naar een economie die veel meer lokaal is georganiseerd en een flinke crisis kan doorstaan. Zo’n economie is niet afhankelijk van fossiele brandstoffen en kan in geval van nood de meest essentiële zaken zelf produceren. Oftewel: voedsel, bouwmateriaal en energie moeten weer (grotendeels) uit de eigen omgeving gehaald worden.

Denken, durven en doen!
TT Castricum is onderdeel van de wereldwijde Transition Towns beweging. Het is een burgerinitiatief dat zich richt op het delen van informatie, het inspireren tot lokale activiteiten en het uitvoeren van die activiteiten. Door het gezamenlijk ondernemen van activiteiten wordt de sociale cohesie versterkt. En dat het werkt kunnen we – een klein jaar na oprichting – wel laten zien. Er zijn activiteiten georganiseerd, zoals goed bezochte filmavonden, fietstochten en informatiebijeenkomsten, bijvoorbeeld over Permacultuur. We zoeken de samenwerking met groene organisaties (verenigd in het GRoen Informatie Platform), de lokale energiecoöperatie CALorie, burgers, ondernemers en de gemeente. Wij stimuleren en faciliteren mensen om zelf aan de slag te gaan met het uitvoeren van ideeën (bottom up). Een groep enthousiaste mensen wil bijvoorbeeld in september hun eerste project starten om meer eetbaar groen in Castricum te laten groeien.

De toekomst
En er gaat nog veel meer gebeuren. We hopen u natuurlijk te treffen tijdens de Castricumse Week van de duurzaamheid, begin november 2011 of op een van onze andere activiteiten. De laatste ontwikkelingen vindt u op onze site: http://castricum.transitiontowns.nl/. We betrekken de gemeente Castricum graag bij onze Transitie beweging.

We wensen u veel succes, wijsheid en vooral veel plezier als burgemeester van Castricum.

Namens Transition Town Castricum,

Marleen Heeman, Ellen Barends en Maarten Nijman (de leden van het kernteam TT Castricum)
TTCastricum@gmail.com