Meteen naar de inhoud

Weggeef actie MeerBomenNu doorslaand succes

Ook wethouder Ron de Haan kwam boompjes halen. Vrijwilligster Anna Dijkstra overhandigt hem een lariks.

Op 13 maart werden er in Bakkum door MeerBomenNu gratis bomen en stuiken weggegeven. De opkomst was overweldigend, mensen uit de hele regio kwamen naar de Bomenhub op de Duinenboschweg in Bakkum om gratis bomen te halen. Er zijn uiteindelijk ruim 1500 bomen en struiken opgehaald.

Tegel eruit, boom erin! Het doel van MeerBomenNU is het planten van zoveel mogelijk bomen voor biodiversiteit en klimaat. Veel van de mensen die bomen en struiken kwamen halen wilden meer groen in hun tuin en minder steen.

Dit omdat meer bomen en struiken plek en voedsel geven aan vogels en insecten, maar ook zorgen voor schaduw in de hete zomers die we de afgelopen jaren hebben gehad. Daarnaast nemen de bomen heel veel water op bij hevige regenval en houden het goed vast, wanneer het erg droog wordt. Uiteraard nemen bomen en planten ook nog CO2 op, waardoor de klimaatverandering wordt tegengegaan. Heel veel redenen om je tuin te vergroenen dus!

De jonge boompjes in de Bomenhub aan de Duinenboschweg. Hier hulst, kardinaalsmuts, taxus, europese vogelkers, vlier, lijsterbes en verschillende soorten druiven.

Overweldigende belangstelling

Vanwege corona moesten liefhebbers zich per email aanmelden om een boom te komen halen. Zij kregen een tijdslot wanneer ze konden komen boom-shoppen. De bomengroep van Transitie Castricum regelde de inschrijving en hebben meer dan tweehonderd aanmeldingen gekregen! Helaas was er maar plek voor een beperkt aantal bezoekers en grepen veel geïnteresseerden mis. De honderd gelukkigen namen samen in totaal 1500 bomen en struiken mee en gingen met een grote glimlach huiswaarts om hun groene kapitaal een plekje te geven.

Volgend jaar weer!

Er is duidelijk meer dan voldoende belangstelling van inwoners om hun tuin te vergroenen. Totaal hebben 30 vrijwilligers meegeholpen om deze actie mogelijk te maken. De gemeente Castricum ondersteunt de actie en stelt het stuk grond van de Bomenhub gratis ter beschikking.

In het najaar willen we graag íedereen een kans geven om een boom of struik op te halen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen om bomen te oogsten, planten, vervoeren en weggeven. Iedereen kan meehelpen! Geef je op via de website www.meerbomen.nu en sluit je aan bij de beweging die Noord-Holland groener maakt voor klimaat en biodiversiteit!