Geachte heer Mans en medewerkers van Team Veiligheid,
Fijn dat u ons uitnodigt mee te denken hoe de vuurwerk-overlast te verminderen. Hieronder vindt u onze overwegingen en ideeën. Het liefst zien we een algeheel vuurwerkverbod, omdat vuurwerk o.i. op geen enkele manier bijdraagt aan een “heerlijker” Castricum. Integendeel.
- Vuurwerk rond oudejaarsdag is een grootschalige milieu-vervuiling, die niet past bij de milieudoelstellingen van de gemeente.
- Het veroorzaakt voor veel mensen en dieren flinke overlast, soms zelfs lichamelijk letsel, of erger.
- Economisch gezien is de balans waarschijnlijk negatief. In Nederland wordt in 1 nacht zo’n 70 mln. de lucht in geschoten. Tegenover deze inkomsten (vooral private voordelen voor een paar ondernemers) staan de maatschappelijke kosten van letselschade, het herstel en opruimen van vernielingen, etc. Voor Castricum zal het afsteken van vuurwerk dus geen zoden aan de dijk zetten.
- Vaak wordt gezegd dat handhaven onmogelijk, of te duur is. Maar elke gedragsverandering kost tijd en moet inslijten. Overtredingen zullen er altijd zijn, net als bij inbraak of in het verkeer. We zeggen toch ook niet dat een snelheidsverbod niet kan, omdat het niet te handhaven is?
- Ook het argument dat vuurwerk “onze traditie” is, hoor je vaak. Maar het grootschalig afsteken van vuurwerk door particulieren bestaat pas sinds de jaren ’60-’70. Voor veel mensen is het nog steeds onbetaalbaar, dus “wiens” traditie is het eigenlijk? Tradities zijn altijd onderhevig aan verandering. En tradities met zoveel negatieve impact, kunnen best een zetje in de goede richting gebruiken.
Natuurlijk zien we in dat een algeheel verbod op korte termijn niet haalbaar is. Wel hopen we dat er stapsgewijs naartoe kan worden gewerkt. Hieronder volgen enkele ideeën:
- Nodig mensen uit om met hun eigen vuurwerk naar een goed bereikbare plek te komen, om daar gezamenlijk om 24.00 het vuurwerk af te steken. Dit zou op een open, veilige plek aan de rand van Castricum kunnen zijn. Daar is dan een feestelijke sfeer, met live-muziek, drankjes en oliebollen. (N.B. vorig jaar stelde Tim ten Holder ook iets dergelijks voor, evt. op wijkniveau). Deskundige begeleiding van bijvoorbeeld de brandweer bij het afsteken is goed te organiseren.
- Via een plaatselijke verordening het tijdstip van afsteken veranderen van 18.00 naar b.v. 22.00 uur om de gelegenheid om af te steken zoveel mogelijk te beperken. Ook de verkoop zou beperkt kunnen worden tot oudejaarsdag zelf.
- Organiseer een “virtual reality vuurwerkshow”. Nodig een paar digitale kunstenaars uit om een (laser)show in elkaar te steken en/of een 3d-vuurwerkfilm te maken. Deze kan rond 24.00 worden vertoond op leuke locatie bijvoorbeeld het gemeentehuis of de bioscoop. Daarnaast kunnen we muzikale vuurwerk knallen door bijvoorbeeld Emergo toevoegen aan het feest of misschien kan de Bakkerij de muziek en de horeca verzorgen, om ook meer jongeren naar de plek te trekken?
- Vraag de bedrijven die het vuurwerk verkopen (dat vaak onder gevaarlijke omstandigheden in lage lonen landen wordt geproduceerd) om tenminste 10% van hun winst af te dragen aan een goed doel in Castricum, b.v. Muthatara, Vluchtelingenwerk, of een ander doel naar keuze.
We hopen op een prettige en vreedzame jaarwisseling, hopelijk met minder overlast en minder kosten voor de gemeente.
Het Genoegteam, werkgroep van Transition Town,
Marleen Heeman, Joke Rijnoudt, Maria Spoor, Vera Smeets en Hannie Loermans