Meteen naar de inhoud

Verslag van de filmavond 29 juni

httpv://www.youtube.com/watch?v=PNofRQ-FPEE

Op woensdagavond 29 juni hield Transition Town Castricum haar derde filmavond. Het thema van deze avond was ”verspilling”.
Zo´n twintig mensen kwamen in de bibliotheek Kennemerwaard kijken naar de film “The story of stuff”. In deze film wordt in hoog tempo – glashelder en ook nog grappig – uitgelegd hoe de consumptie maatschappij werkt. We zijn gewend geraakt aan”spullen” kopen, die we “even” gebruiken en dan weggooien. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat we zo inefficiënt met spullen omgaan? Waarom zijn we bezig de aarde uit te putten, met lucht vervuilen en mensen vergiftigen? Ook dat wordt uitgelegd.


Het goede nieuws

Maar het goede nieuws is natuurlijk: we kunnen er zelf wat aan doen. Daarmee werd dan ook de avond op productieve wijze verder ingevuld: tal van ideeën werden gegenereerd om het heft weer zelf in handen te nemen. Zoals een reparatie café om weer te leren hoe je iets kan repareren? Of een campagne om op scholen definitief over te gaan op koek en drinken zonder wegwerp verpakking. Creatieve ideeën verzamelen voor hergebruik van spullen. Waarom kunnen we in de milieustraat wel iets brengen, maar je kunt er geen spullen meenemen (dat mag niet).
Voor het uitgebreide verslag klik je hier.verslag filmavond

In Castricum gaan we al aan de slag en het werkt zo aanstekelijk…
Een laatste rondje langs alle aanwezigen maakte duidelijk dat met graag verder wil. De aanpak van een brainstorm sessie met elkaar sprak iedereen erg aan. Nogmaals is onderstreept dat we graag een ruimte zouden hebben in Castricum waar we elkaar regelmatig kunnen ontmoeten om ideeën uit te wisselen. Natuurlijk kwamen ook de nieuwe plannen voor het strand van Castricum nog even ter sprake. Voor meer informatie verwijzen we naar het platform “ons strand

Een andere vraag: we publiceren de data voor de filmavonden in de lokale krantjes, maar mensen met een “nee-nee” brievenbus bereiken we zo niet.
Dit leverde gelijk een heel aantal ideeën op. En de vraag aan iedereen om het door te vertellen aan vrienden en kennissen in Castricum.