Meteen naar de inhoud

Verslag Raadsactiviteit “Castricum Duur of Duurzaam”

Afgelopen donderdag 4 april vond op het gemeentehuis in Castricum een Raadsactiviteit plaats. In een goed gevulde zaal lieten raadsleden en burgers zich informeren over de verschillende lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid, of beter gesteld: Lokale Veerkracht.
Nu de olieprijs inmiddels weer stevig rond de 100 dollar-per-vat olie zit, merken veel mensen aan hun portemonnee dat er iets aan de hand is. Dat er een economische crisis plaatsheeft, behoeft geen enkele toelichting: de banken in verschillende Europese landen staan op omvallen. En tot slot staat inmiddels wetenschappelijk vast de de aarde langzaam aan het opwarmen is.

Wat heeft Lokale Veerkracht te maken met duurzaamheid?

Duurzaamheid is een lastig te vangen begrip en het is fijner om aan leuke dingen te denken. Dat vinden wij ook, bij Transition Town Castricum en CALorie. Daarom bekijken we het eens van de andere kant: wat kan een duurzaam leven jou brengen. Besparingen? Plezier? We hebben laten zien dat er leuke maatregelen te bedenken zijn: CALorie heeft in samenwerking met bekwame lokale ondernemers zijn al veel inwoners geholpen om geld te besparen. En als klap op de vuurpijl is onlangs de eerste Castricumse Zonnecentrale operationeel geworden. Transition Town Castricum, onderdeel van het wereldwijde Transition Network kijkt weer naar andere plezierige aspecten van Lokale Veerkracht. Vooral door iedereen te laten zien wat je zelf kunt ondernemen om de overweldigende wereldproblemen aan te pakken: autodelen, Permacultuur, stadstuinieren, Repair Café’s, “thuis afgehaald”, filmavonden en TT Café’s, en nog veel meer. Door met LETSA’s een lokale economie te gaan stimuleren of door een auto te delen. Castricummers kunnen meer doen dan je zou vermoeden. Er is meer te besparen dan u wellicht verwacht. En het is leuker dan u zich voor mogelijk houdt.

De vergadering

Positief verrast door de opkomst en – misschien nog wel meer – door de geïnteresseerde vragen en de zeer positieve houding van de aanwezigen. Veel instemming en de conclusie dat we elkaar goed weten te bereiken en dat dit geen eenmalig evenement is, vatte bodem. CALorie, LETSA en TT kijken in ieder geval met goed gevoel terug op deze avond.

Wil je de hele presentatie nog eens nalezen, kijk dan hier:veerkracht Gem.Castricum handout.