Afgelopen zaterdag 23 juni was de open dag op het tuincomplex van de ATVC. Wat een prachtige dag hadden we getroffen, niet te koud, niet te heet en toch veel zon. De voorbereidingen begonnen al eerder op de ochtend, of nee, al vele dagen vooraf was Corrie begonnen met het verzamelen van materialen waarmee kinderen een Insectenhotel kunnen bouwen.
Een feestje
De dag zelf was voor de TT-ers van de Permatuin een echt feestje. We hadden veel bezoek in de tuin en die hadden weer veel vragen en interesse in de Permacultuur principes. Natuurlijk hadden we ook veel proevers van de soms ter plaatse gebakken lekkernijen. Er waren smeerwortel- en vlier pannenkoekjes, er was een wilde soep met brandnetel, die hing te koken in een ware heksenketel en waren ook veel jeugdige bouwers van de Insectenhotels en Windvaantjes met geluid. Ook het bijenpad en zelfs de bijenkorven van Piet Zegswaard werden druk bezocht en beroken.
Veel kinderen.
En er hing de hele dag zo’n plezierige sfeer. Kortom: een heerlijke dag.
Recepten om uit te proberen
Taart met weegbree en brandnetel
uit ‘Eetbare planten, bloemen en zaden’ van F. Couplan
bladerdeeg
200 gram weegbreebladeren
200 gram brandnetelscheuten
4 eieren
1 1/4 dl melk
2 eetlepels honing
50 gram rozijnen
100 gram gemalen noten
30 gram rietsuiker
– bekleed een vorm met bladerdeeg en bedek de bodem met de gehakte noten
– kook de weegbree en brandnetel gaar, druk het vocht eruit en hak ze fijn
– klop de eireren met de melk en honing in een kom boven kokend water, meng de groenten en rozijnen erdoor en giet het in de vorm
-versier de taart met reepjes bladerdeeg en bestrooi hem met rietsuiker.
-zet de taart in een warme oven en bak hem tot hij bruin kleurt en karamelliseert
Paardenbloemconfiture
uit ‘Eetbare planten, bloemen en zaden’ van F. Couplan
500 gram paardenbloemhoofdjes (is erg veel werk…, voor deze dag is 1/4 recept gemaakt)
1 liter water
1 onbespoten sinaasappel
4 onbespoten citroenen
1 kilo geleisuiker
-haal het groene deel van de paardenbloemen af
-rasp de schil van de sinaasappel en de citroenen en pers ze uit
-kook de bloemen met het water, de vruchtensap, de schillen en de geleisuiker 15 minuten
-verdeel direct over jampotten en sluit onmiddellijk af