Meteen naar de inhoud

Van het Gas Af

Van Het Gas Af
In november en december staan verschillende bijeenkomsten gepland waar je informatie en ideeën kan halen om van het gas af te komen. Gas is nog steeds de nummer 1 brandstof als het gaat om koken en het verwarmen van huizen en douche/bad water. Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen overschakelen op een andere energiebron.

  • Klimaat: Gas is een fossiele brandstof en bij de verbranding komen broeikasgassen vrij.
  • Groningen: Stel je solidair op met een Nederlandse provincie waar mensen letterlijk hun huizen in elkaar zien storten door de gaswinning.
  • Financieel: Door over te stappen op een duurzame energiebron bespaar je op kosten van gas (maar er is natuurlijk ook een investering nodig).
  • Veiligheid: Gas is brandbaar en explosief; het verhoogt brandrisico’s in woningen, met tussen de 40 en 50 ongelukken per jaar.

Twee bijeenkomsten samen met CALorie
De eerste bijeenkomst was op 14 november in het gemeentehuis van Castricum, georganiseerd door CALorie. Die avond is in de – tot de nok gevulde – raadszaal diep ingegaan op de techniek en de praktijk van het verwarmen van huizen door middel van warmtepompen, zowel met aardwarmte- als luchtwarmte-installaties. Een avond die zeer leerzaam was en als je er niet bij hebt kunnen zijn, kun je altijd nog de presentaties teruglezen op de site van CALorie, met name de video (!) die is gemaakt van de avond.

Op vrijdag 1 december gaan we in het TT Café nader in op de overwegingen. Waarom zou je van het gas af willen?

We starten de avond met een korte terugblik op de eerste bijeenkomst en gaan vervolgens in op onze eigen overwegingen. Eerst inventariseren we wat de verschillende onderwerpen zijn en vervolgens kunnen we dit in OpenSpace (wordt toegelicht) verder uitwerken.

Ben je graag een pionier? En ben je eigenlijk nog wel pionier als je nu van het gas af gaat, of is het inmiddels voldoende bewezen technologie? Samen gaan we onderzoeken wat er nodig is voor de transitie naar een duurzamere wijze van stoken en verwarmen. Waarom zou je wachten of wanneer zou je het wel willen? We gaan het dus niet zozeer hebben over de technische kant, maar over de praktische overwegingen die daarbij spelen.

Ook op 1 december zijn er ervaringsdeskundigen aanwezig waar je met vragen terecht kunt.

Welkom op vrijdagavond 1 december 19:00 – 21:00
Lokatie: ClubMariz, Dorpsstraat 72 Castricum.
Kosten: gratis
(consumpties voor eigen rekening).