Meteen naar de inhoud

TT Café op 9 december

Wat kost het ons, die wereldhandel?

Spullen genoeg! Burgers komen niet zoveel meer te kort tegenwoordig. De vraag is of we dan nóg meer moeten gaan kopen. Dat is wel de intentie van deze handelsverdragen. Maar er komen al veel goedkope spullen uit China, wil iemand dat veranderen? Reken maar, dat wil men graag, ten gunste van de westerse economie. En kunnen Europeanen of Amerikanen dan goedkoper produceren? Dat is niet eenvoudig, maar door het opheffen van handelsbarrières worden producten uit China relatief iets duurder. Totdat er uiteindelijk handelsverdragen met China gesloten gaan worden en het hele circus van vooraf aan begint.

Handelsverdragen

CETA is al bijna in kannen en kruiken. TTIP is onderweg, hoewel Trump tegensputtert (is dat goed nieuws, of juist niet?). Discussie en onduidelijkheid over chloorkippen, vage clausules in de verdragen of boetes aan overheden. En hoe zit het met de voorspelde groei van 0,5% van het BNP – en niet binnen een jaar, maar ‘op de lange termijn’?

Wilt u meer of minder betalen?

Overheden en het bedrijfsleven hebben het vooral over de voordelen. De vraag is dan ook: Wat gaat dit kosten? In het TT Café van 9 december gaan we dit bespreken. Tanja en Maarten zijn de verschillende verdragen en alle discussies gaan onderzoeken de afgelopen week en ze willen graag een paar boeiende inzichten met jullie delen. Een tipje van de sluier:

  • Wat is een handelsverdrag, hoeveel zijn er inmiddels en werken die?
  • Groei van economie en banen, wat klopt ervan? En wat kost het ons?
  • Kijken we alleen naar wereldhandel, of kunnen we lokaal dingen doen?

Welkom op vrijdagavond 9 december 19:00 – 21:00
Lokatie: ClubMariz, Dorpsstraat 72 Castricum.
Kosten: gratis (consumpties voor eigen rekening).