Meteen naar de inhoud

Transitie Café – het verkeer in Castricum

Als we op de krantberichten en social media afgaan, hebben we in Castricum toch wel een serieus verkeersprobleem in het dorp. En specifiek bij de spoorwegovergang, een knelpunt, aan de Beverwijkerstraatweg. De meeste oplossingen voor het gestelde probleem bevatten een overeenkomstig kenmerken: meer asfalt, een tunnel of brug, een rondweg. Ontsluiten! Want een auto mag niet ingesloten – de auto’s moeten dóór, rijden moeten ze. We zullen, koste wat het kost, de auto niet laten wachten. In het Transitie Café van 6 november gaan we onderzoeken of er ook hele andere oplossingen zijn. Of beter gezegd: hele andere problemen…

Zijn er ook andere problemen?

Stel je eens voor …

Bij het oplossen van problemen heb je creatief denken nodig, ook wel “omdenken” genoemd. Kunnen we buiten het gewone oplossingsgerichte denken stappen?

In het gewone oplossingsgerichte denken gaan we ervan uit dat het probleem niet verandert. “Ceteris paribus” zeggen economen dan; al het andere blijft gelijk. Maar is dat wel zo? Stel je eens voor dat het autoverkeer binnen nu en tien jaar afneemt met bijvoorbeeld 50%? Dat kan zomaar gebeuren door een verschuiving naar thuiswerken en doordat burgers massaal het autodelen gaan omarmen en hun 9-5 mentaliteit loslaten. Doordat we geen auto’s meer nodig hebben?

Laten we ook kijken naar de komende generatie. Veel jongeren hebben geen behoefte aan autobezit, door huidige de economische vooruitzichten zullen ze daar ook maar beperkte financiële middelen voor hebben. Jongeren geven aan behoefte te hebben aan mobiliteit, niet aan autobezit. Ze willen wel graag een woning en kiezen liever voor een andere indeling van de openbaren ruimte: minder parkeerplaatsen, meer woningen en groen. Het is dan wel extra zuur voor hen als we nu nog miljoenen gaan investeren in een autogerichte infrastructuur in plaats van in hun toekomst.

Door de Coronamaatregelen zitten nu bovendien meer mensen thuis te werken. Interessant is het feit dat toen het autoverkeer na de lock-down toenam tot boven de normale aantallen, de files uitbleven doordat er een betere spreiding van verkeer was. Meer mensen reden buiten de spits (bron NDW). Kortom: het probleem is al aan het veranderen.

En stel dat we als gemeente ons niet bezighouden met problemen van vroeger, maar vooruitkijken naar de toekomst. Die toekomst geven we zelf vorm. We kunnen met een vergelijkbare investeringen het meest duurzame dorp van Nederland worden! Het dorpscentrum zou zelfs autovrij kunnen worden, zonder dat we comfort inleveren. Gratis elektrische riksja’s en busjes zouden af en aan rijden om wie wil winkelen droog ter plaatse te brengen en niet te vergeten naar het station. Stel je eens voor dat het lukt om een veel hoogwaardiger vervoerssysteem in te richten in onze gemeente, waarbij we meer duurzame banen creëren en de lasten voor burgers lager liggen. Een eigen auto is dan niet meer nodig; reken maar eens uit hoeveel geld je dan per maand overhoudt.

Wat gaan we doen?

Misschien is een verkeersprobleem wel een verkeerd probleem. De grootste beperking is soms ons voorstellingsvermogen. Niet voor ons, toch? In het Transitie Café van vrijdag 6 november gaan we hier uitgebreid op in en gaan we eerst eens écht buiten de lijntjes kleuren. We draaien zaken om, binnenstebuiten en achterstevoren. En dan kijken we wat er overblijft van de knelpunten en opstoppingen…

We gaan met elkaar aan de slag, met creatieve ideeën en daarmee verzinnen we misschien gelijk een paar prachtige oplossingen voor het “verkeersprobleem” van Castricum. We gaan weer online.

Ben je niet geabonneerd op de nieuwsbrief? Meld je dan aan via het contact formulier, dan sturen we je de zoom-link (ruim van tevoren uiteraard).

Info

Wanneer: Vrijdag 6 november
Tijd: virtuele inloop 19:15, Transitie Café presentaties starten om 19:30
Waar: via Zoom
Kosten: geen, zorg voor je eigen koffie, thee en limonade