Meteen naar de inhoud

Transitie Café 8 mei – What if

Nu we niet alles kunnen doen, is er nog steeds één onbeperkte mogelijkheid: die van onze verbeelding. Laten we onze verbeeldingskracht gebruiken om samen een voorstelling te maken van de wereld zoals die er óók kan zijn. Ontworpen vanuit een verlangen om een aantrekkelijk beeld te schetsen: een alternatief van de wereld zoals die er nu is.

Het nieuwe boek van Rob Hopkins – From What Is To What If – blijkt een aantrekkelijk pleidooi voor de kracht van verbeelding. We leven in een tijd waarin er gelijktijdig sprake is van een ecologische-, economische- en energiecrisis. En tel daar ook nog eens de impact van de pandemie bij op. Juist nu hebben we een enorme behoefte aan nieuwe ideeën en een groot verbeeldingsvermogen bij burgers, ondernemers, onderwijzers en beleidsmakers.

Welke toekomst willen we?

Juist in deze tijd raakt onze aandacht verpletterd onder een dag en nacht doorgaande informatiestroom waaraan we ons steeds moeilijker kunnen onttrekken. Zeker nu de media wordt beheerst door Corona, lijkt er nauwelijks iets anders denkbaar. Rob Hopkins raadpleegde honderden bronnen (27 pagina’s aan wetenschappelijke referenties) en hij heeft wetenschappers over de hele wereld gesproken. Kortom, alles is in het werk gezet om de vraag te beantwoorden hoe we een toekomst kunnen creëren die wij willen. Het is wederom duidelijk dat we met een heleboel problemen tegelijk te maken hebben. Hoe kan het dan dat we niet gezamenlijk streven naar een betere wereld? Misschien zien we de alternatieven niet meer helder?

De roep om verbeelding

Zonder verbeelding wordt het voor ons steeds lastiger om alternatieven schetsen voor de wereld zoals die nu is. Mensen zijn gek op verhalen en de verhalen en sprookjes zijn van generatie op generatie doorgegeven, aangepast en er zijn nieuwe verhalen bijgekomen. Als we verhalen vertellen, of naar verhalen luisteren, dan gebeurt er iets in onze hersenen. Rob Hopkins beschrijft ook hoe betere vragen kunnen resulteren in nieuwe verhalen. Voorbeelden van vragen zijn er in overvloed: Hoe zou het zijn als je in alle kanalen in Londen veilig zou kunnen zwemmen? Hoe zou het zijn als alle straten voorzien waren van kunstwerken? Hoe zou het zijn als alle parken in Londen verbonden zouden worden met groenstroken? Hoe zou het zijn als …

Het Transitie Café van 8 mei wordt een plek voor verbeelding

Na een introductie gaan we samen aan de slag met onze verbeeldingskracht.

Wanneer: Vrijdag 8 mei
Tijd: digitale inloop is er vanaf 19:00, start 19:30
Waar: thuis, met ZOOM (informatie wordt via de nieuwsbrief verspreid)
Kosten: gratis