De verschillende thema’s binnen Transition Town Castricum (zie de submenu’s).
Onze initiatieven op de verschillende thema’s:
Afval
Afval is het resultaat van een merkwaardige gewoonte. Onze economie is ingericht op het (steeds sneller) produceren van spullen voor consumptie door consumenten. Na de consumptie wordt alles weggegooid en kopen we weer nieuwe spullen. Deze aanpak gaat slecht samen met onze bron van alle grondstoffen: de Aarde. Die is immers niet ‘oneindig’, dus de grondstoffen raken op. We hebben dus aan de voordeur schaarste van grondstoffen en aan de achterdeur een enorme afvalberg. Hier willen we iets aan doen! Spreekt dit thema jou aan? Denk dan bijvoorbeeld aan het mede-organiseren van Clean-up’s, een Zero Waste tour of andere acties. Ook kun je informatie uitzoeken en een keer een praatje houden in het Transitie Café.
Repair Café
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook apparaten en hulpmiddelen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Daar brengt het Repair Café verandering in. Er is altijd behoefte aan mensen die het leuk vinden om dingen te repareren of om het Repair Café mede te organiseren.
SAKKIE’z
Wat is een SAKKIE? Dat is een duurzame verpakking in plaats van plastic zakjes of papier. Verpak je appels, champignons etc. in een vrolijk zelfgemaakt SAKKIE van hergebruikt textiel. Ook jij kan SAKKIE’z (leren) maken.
Lokale Economie
Onze belangrijkste activiteit op dit gebied is de LETSA. Een Lokale dienstenruil door middel van “zonnetjes”. Kijk vooral op de site van LETSA en je zult zien dat er al aardig wat Castricummers zijn aangesloten. Ben je enthousiast, doe dan mee met LETSA. Kijk nu meteen bij LETSA.
Wonen
Door bewust met materialen om te gaan, bouwvormen, water en energie kan de Aarde ontlast worden. Hierdoor kunnen woonvormen grote transitie te weeg brengen. Er bestaan veel verschillende groene/ duurzame woonvormen die nog weinig in gebruik zijn en ‘alternatief’ worden genoemd. Wonen in harmonie met de Aarde. Het zou prachtig zijn als dat de norm is en niet langer alternatief. De groep Klein en Duurzaam wonen is nu wat minder actief, misschien wil jij daar verandering in brengen?
Permacultuur
Heb jij groene vingers (of wil je die wel gaan ontwikkelen)? Denk je wel eens na over permacultuur, over buurtmoestuintjes, of lokaal eetbaar gemeentelijk groen? Dan kun je je aansluiten bij een leuke groep mensen die onder andere de kruidenheuvel of de permatuin bij de tuinvereniging bijhouden. Een mooie gelegenheid om kennis te delen.
Transport
In oktober 2011 organiseerden we samen met CALorie in Castricum een bijeenkomst voor duurzame mobiliteit. Een onderwerp daarbij was de deelauto, toen nog niet beschikbaar in Castricum. Sindsdien is er veel ontwikkeld, via Mywheels en Snappcar zijn er onderlinge autodeelprojecten mogelijk geworden. Ook is er sinds 2021 een echte Elektrische Deelauto van Onze Auto in Castricum. Dit initiatief lijkt zich nu snel te ontwikkelen. Maar er zijn nog allerlei andere onderwerpen over transport, over autogebruik en lokaal vervoer die wel een transitie-blik kunnen gebruiken!
Voedsel en Soepcafé
Een gemiddeld mens heeft per dag 2200 calorie energie in de vorm van eten en drinken nodig. Dat is een gloeilamp van 100 watt die een hele dag brandt. Veel van wat wij eten wordt van ver aangevoerd. Zelfs voedingsmiddelen die hier in onze directe omgeving worden geproduceerd, leggen in de distributie een enorme afstand af voordat ze uiteindelijk bij ons in de winkel liggen. En het verbruik van één liter benzine komt al overeen met dat van vier gloeilampen van 100 watt. Het vervoer van voedsel kost dus naar verhouding ook veel energie. Dat kan anders! Lokaal en veerkrachtig.
We organiseren ook regelmatig een Soepcafé, met groente die winkeliers anders zouden weggooien (maar die nog prima te gebruiken is voor soep). Een gezellige bijeenkomst in de Tuin van Kapitein Rommel.