Ga naar de inhoud

Plantenasiel Castricum: Groene Kringloop

Begin december spotte ik een hoogst interessante pagina op facebook: Plantenasiel Castricum. Nieuwsgierig als ik ben heb ik de eigenaar, Mirthe Stoop, benaderd en mocht ik eind december langskomen.

De woning voelt welkom, hartelijk. Dat kan ook niet anders met zoveel prachtplanten en een enthousiaste gastvrouw. In elke hoek van de kamer is een ensemble te vinden van allerlei soorten en formaten. Styling ligt Mirthe overduidelijk. Op de eettafel staan planten met een naamkaartje, deze zijn al vergeven. In dit huis is geen mancave te vinden grapt haar vriend, enkel een plantcave.

Klaar voor de start

Mirthe woont nog niet lang in Castricum en is gek op tuinieren. Toen ze deze woning betrok lag de tuin vol met stenen. Deze heeft zij zo snel mogelijk verwijderd, anders kan het water nergens heen verduidelijkt ze. De achtertuin is nu naar wens. Tijd voor de voortuin echter de winter is hier niet het beste moment voor.

Het concept plantenasiel was bij haar bekend uit verschillende steden. Ze merkte meteen enthousiasme bij het zien wat er zoal werd binnengebracht. Begin december 2020 leek een goed moment voor een nieuwe uitdaging naast het tuinieren, snel heeft ze de naam Plantenasiel Castricum geclaimd.

Adoptie

Op de facebookpagina worden planten gepost die zijn binnengebracht. Deze kunnen worden geruild of voor een klein prijsje (ivm aan te schaffen potgrond en potten) geadopteerd. Er is al meer animo dan verwacht, voornamelijk door mond op mond reclame.

Doel

Vaak haast verontschuldigend komen mensen aan met hun oude plantje. Juist deze worden met blijdschap in ontvangst genomen. Het geeft vreugde een plant die dood lijkt op te knappen. Mirthe heeft niets met de wegwerpmaatschappij. Met dit concept kan ze bijdragen aan de kringloop, een schakel vormen in de circulaire economie. Mooi is subjectief. Soms levert iemand een plant in welke hen niet bevalt, dit kan een rijke vondst voor een ander zijn.

Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Het eerste motief was vrij egoïstisch geeft ze aan. Gewoon omdat het leuk is. Fantastisch ook andere mensen blij te maken met het concept en duurzaamheid te promoten. In de winkels zie je veelal dezelfde soort planten, degene die op dat moment modieus zijn. Zelf houdt ze ervan breder te kijken.  Planten die wat ouder zijn hebben meer karakter, een takkie wat scheef groeit, dat vind ik heel leuk eigenlijk, geeft Mirthe aan.

Plantendokter

Ik vraag Mirthe hoe ze aan haar kennis komt en of dit werk gerelateerd is. Ze werkt als psycholoog in de verslavingszorg. Achtergrond in plantenkennis heeft zij niet. Het geeft haar veel ontspanning om na werk bezig te zijn met de planten en zo een drukke werkdag achter zich te laten. Prachtig om groei waar te nemen. De plantverzorging is op zich niet veel werk, met uitzondering van de zorg voor de ziekenboeg. De planten met een ziekte of plaag staan nu in quarantaine in de schuur en ontvangen speciale zorg.

Verzorging

De diagnose van een zieke plant gaat deels op gevoel maar er zijn ook een aantal belangrijke vuistregels die ze ons meegeeft. Doodsoorzaak nummer 1 is te veel water. Daarnaast is de plek belangrijk, waar staat de plant graag. Er dient gelet te worden op de hoeveelheid licht, temperatuur en tocht. Verder kan de pot te klein maar ook te groot zijn. Er staat een plantje in een vaas met water opnieuw te wortelen. Deze was verdronken in aarde door een te grote pot. De kennis is opgebouwd door ervaring. Meters maken. Er gaat ook veel fout. Daar leer je van.  Mirthe is fan van Britse tuinprogramma’s zoals Monty Don’s Gardeners World. Heel rustgevend en er wordt bruikbare informatie gedeeld. Hoofdingrediënt van de verzorging is aandacht: observeer, wat doet de plant goed.

Anti-plaag tips

Er staat een bus tegen ongedierte op tafel, voor het ‘grovere’ werk. Veel liever werkt Mirthe met natuurlijke producten. Ze heeft kaneel geprobeerd. Aaltjes, besteld via internet, die zouden rouwvliegjes opeten. Met zo’n grote hoeveelheid planten dient het middel snel en effectief te zijn. Het werkte niet. Graag ontvangt Mirthe natuurlijke anti-plaagtips. Stuur deze vooral toe.

Dromen

Tijdens ons gesprek gaf Mirthe aan dat het haar droom is te groeien; nog meer mensen blij maken met planten. Wellicht ook de zolder speciaal inrichten als plantenasiel. Krap een maand na ons gesprek is de groei al aardig geslaagd. Verheugd ben ik te zien dat al in twee kranten en op RTL Nieuws een artikel over het Plantenasiel Castricum te lezen is. Daarnaast kunnen we uitkijken naar de wekelijkse column van Mirthe in Nieuwsblad Castricum. 

Wil je Plantenasiel ondersteunen? Potjes (ook de plastic binnenpotjes met gaten) zijn zeer welkom.


door Tanja Beentjes