Stoelen werden overal vandaan gehaald, want onverwachts stroomde het lokaal deze ochtend vol met wel 40 enthousiaste mensen. Geweldig om te zien dat dit onderwerp leeft in Castricum! Allereerst luisterden we naar een Powerpointpresentatie van de permacultuur groep Castricum. De insteek was te laten zien wat er al is en wat er gebeurt in Castricum. Er kwam voorbij: plekken met eetbaar openbaar groen waar we kunnen oogsten, moestuinen op gemeentegrond, de kruidenheuvel, wormenbak, permacultuurtuin en ander maai- en snoeibeleid door gemeente wat leidt tot bosachtig park plantsoen met meer biodiversiteit.
Florinda nam het stokje over en vertelde over de Bijzzzaak. Een burgerinitiatief dat streeft naar meer biodiversiteit, klimaatbestendigheid en leefbaarheid in Castricum, door groene grasvelden op te waarderen naar bloemrijke weides. Het project bij de Mient werd uitgelicht en we kregen een inkijkje hoe je een dergelijk project zou kunnen realiseren in samenwerking met de Gemeente. De Bijzzzaak kan altijd mensen gebruiken die de handen uit de mouwen steken bij meewerkdagen. Neem een kijkje op bijzzzaak.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
En nog meer initiatieven
De Duintuin kweekt groenten, kleinfruit en kruiden zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen in Heemskerk. Fantastisch initiatief, dat zorgt voor lokale en gezonde groenten, goed voor mens en aarde. Zij zijn ook altijd op zoek naar meer helpende handen! Er is genoeg te doen, te leren en ruimte voor ideeën! Zie voor meer informatie duintuin.eu.
De Abdij van Egmond heeft een abdijtuin, waar men werkt met toegewijde vrijwilligers volgens de principes van de permacultuur aan het project ‘Levende aarde’. Ook verzorgen ze verschillende soorten workshops en cursussen. Denk aan planten EHBO, permacultuur en kruidenworkshops. Zie abdijvanegmond.nl.
Voor het natuurvriendenhuis en -kampeerterrein Banjaert in Wijk aan Zee wordt op dit moment ook gekeken hoe de tuin vorm te geven middels principes van de permacultuur. Verder blijken er altijd mensen die hulp kunnen gebruiken in de (moes)tuin of andere groene projecten.
De vraag rijst: “Hoe vinden we elkaar in de toekomst?” We hebben een lijst met helpende handen gemaakt, voor iedereen die graag meer wilt leren en doen op het gebied van permacultuur. Wil jij daar ook bij of heb je een oproep voor hulp, stuur een email naar Lisette. Diverse meewerkdagen worden vaak via de nieuwsbrieven van de betreffende organisaties zelf medegedeeld. Kijk ook vooral eens op de website ‘voor liefhebbers’ , zie meer info in deze nieuwsbrief.
En Dromen
De ochtend sloten we af met dromen over de toekomst: “Hoe ziet Castricum eruit over 10 jaar?” Dat zag er deze ochtend zo uit: veel openbaar, eetbaar groen, lokaal biologisch voedsel voor alle castricummers, bosscholen, schoolmoestuinen, groendaken, restaurant/ samen koken/ verbinding nationaliteiten/ lokale moestuin, voedselbos, Kooiplein=mooiplein, Knarrenhof, maandelijks workshops organiseren en waarschijnlijk ben ik de helft vergeten.
In groepjes zijn we samen gaan zitten om deze ideeën handen en voeten te geven en naderhand te bespreken in de groep. Leuk om te zien dat de dromen elkaar prachtig kunnen ondersteunen en dat ieder weer zijn eigen talenten en ideeën meebrengt. We hopen op mooie nieuwe connecties en samenwerking. Op naar een Groen, Eetbaar, Leefbaar, Sociaal, Inspirerend, Biodivers en Klimaatbestendig Castricum!