Meteen naar de inhoud

Onze eerste TT Filmavond was een succes

Poster

De eerste filmavond van Transition Town Castricum trekt een volle zaal. Het was een inspirerende avond met korte informatieve films over piekolie, klimaatopwarming en de Transition Towns beweging.

Veertig mensen gaven gehoor aan de oproep voor de gratis filmavond in Bibliotheek Kennemerwaard (Castricum) die was omgetoverd tot een heuse filmzaal. De korte films waren zowel confronterend als inspirerend.

Napraten na de Film

Een diverse groep van burgers, ondernemers en lokale overheid gingen vervolgens in gesprek. Naar aanleiding van de films werd gekeken waar Castricum nu staat, welke uitdagingen er zijn en wat we direct kunnen aanpakken. Een paar enthousiaste leden van CALorie (de lokale Energie Coöperatie) zagen direct verband met hun doelstelling om Castricum zelfvoorzienend te maken in duurzame energie. Maar ook de aanwezige ondernemers en de lokale overheid hadden excellente bijdragen hoe we de afhankelijkheid van olie kunnen verkleinen.

Er werd gesproken over het kritisch zijn als consument: de lokale economie bevorderen door lokaal eten te kopen en eten wat het seizoen te bieden heeft. Ook op gebied van transport werd een initiatief geboren om een deel-auto project te starten. Een bevlogen belangstellende pakte het initiatief op om meer eetbaar groen in de openbare ruimte van Castricum te verbouwen, met de pakkende slogan “Eetbaar Castricum”. Een ander vertelde over de principes van permacultuur en hoe je hier zelfs in de eigen achtertuin mee aan de slag kunt gaan.

Napraten na de Film

Meteen werd duidelijk waar Transition Town toe in staat is; een bewoner biedt zijn achtertuin aan voor een samen-tuinieren project. Maar bovenal bleek dat we door samenwerken en lokaal handelen een antwoord kunnen vinden op grote wereldproblemen. Het loont om krachten te bundelen, informatie te delen over alle positieve en innovatieve zaken die er zijn. We inspireren elkaar om naar eigen kunnen een flinke stap te zetten richting lokale veerkracht.

Als dank werd het “Handboek Transition Towns” aan de Bibliotheek cadeau gegeven. Het wordt aan de collectie toegevoegd. Eind mei en eind juni zullen er weer filmavonden georganiseerd worden. Wie de film “In Transition” alsnog wil zien, kan meedoen aan een huiskamer filmavond. Neem daarvoor contact op met castricum@transitiontowns.nl.

We kijken tevreden terug op de filmavond en de verschillend initiatieven die hieruit zullen groeien. Hou deze site in de gaten, want onze verwachting is dat er zeer snel een paar werkgroepen zullen ontstaan, zoals:

  • Lokaal Voedsel
  • Auto-delen
  • Tuinen delen

Wil je meer weten, en sta je nog niet op de mail-lijst, neem dan contact met ons op via het mailadres, of het contact formulier van deze website.

Op 9 maart zijn (delen) uit de volgende films vertoond:
httpv://www.youtube.com/watch?v=CCoP8WMenW8
httpv://www.youtube.com/watch?v=KkZkdbCF39A
httpv://www.youtube.com/watch?v=kwOWsldT2CA
httpv://www.youtube.com/watch?v=8Uc64j7omJc