Meteen naar de inhoud

Ga jij je “beter kleden”? TT Café juni

In het TT Café van vrijdag 2 juni aanstaande gaan we het hebben over eerlijke, duurzame kleding. Het Europees Parlement nam onlangs nog een resolutie aan waarin zij de Europese Commissie oproept met een wetgevend voorstel te komen voor rapportageverplichting en transparantie van bedrijven in de textielsector. En afgelopen week kon je in de binnenstad van Den Haag een kijkje nemen in een sweatshop uit Bangladesh. We kunnen meteen doorpakken!

Wat is oneerlijke kleding?

De foto bij dit artikel betreft geen terroristische aanslag. Het is het trieste gevolg van uitbuiting, slechte arbeidsomstandigheden en de race-to-the-bottom in de kledingindustrie. Hierdoor stortte Rana Plaza in 2013 in. Bij deze ramp kwamen 1134 mensen om, meer dan 2000 mensen raakten (zwaar)gewond en er worden nog steeds zo’n 200 mensen vermist. Het noemen van foute merken is niet eens de sleutel tot de oplossing: het gaat om een hele industrie. Dat betekent dat er een gedragscode moet komen, dat er (internationale) regelgeving moet zijn. Daarvoor helpt het wel als dit onderwerp op de politieke agenda blijft staan, ook in Europa.

Is kleding vervuilend?

Oneerlijke kleding is helaas niet het enige probleem. De kledingindustrie is ook nog eens ontzettend vervuilend. Als je jouw kennis even wil testen, doe dan deze quiz. Denk in ieder geval aan enorme hoeveelheden water die gebruikt worden. En bedenk dat de productie vaak plaatsvindt in landen waar water niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. Voor het verbouwen van katoen worden veel pesticiden gebuikt en ook de verf is vaak giftig en geeft veel milieuschade. Tot slot moet de kleding vanuit de lage lonen landen naar Nederland getransporteerd worden, dus tel er ook nog maar wat CO2 bij op.

Hoe dan wel?

Omdat het Nederlandse klimaat je toch wel verplicht om kleding te blijven dragen, is natuurlijk de vraag: hoe kunnen we het beter doen? Daarover gaan we het hebben in het TT Café van vrijdag 2 juni. Heb jij hier al veel kennis over? Kom dan zeker langs en deel jouw kennis en ervaring met mensen die op zoek zijn naar goede ideeën om zich “beter te kleden”. En misschien hebben mensen nog leuke adressen.

Welkom op vrijdagavond 2 juni 19:30 – 21:00 inloop vanaf 19:00.
Lokatie: ClubMariz, Dorpsstraat 72 Castricum.
Kosten: gratis (consumpties voor eigen rekening).