Het Kooiplein in Castricum gaat ‘op de schop’. En, wordt het mooi? Een betrokken bewoonster van het plein, ook lid van Transitie Castricum, ging natuurlijk kijken bij de inspraakmogelijkheid op het plan van de projectontwikkelaar. Maar echt vrolijk werd ze nog niet …
Dit is nu het plaatje
Daar waar nu de grote lege garage is, komen straks 32 woningen van 50 m2 en van 75 m2 vloeroppervlak met een huur tot 950 euro. Volgens de ontwikkelaar is het nodig dat er een grote supermarkt op de begane grond komt, met 120 parkeerplaatsen voor bewoners en voor de klanten van de supermarkt die komen winkelen. Op de tekening bij het plan staat ook een boom en een bankje dat voor gezelligheid op het plein zal gaan zorgen. Zittend op het bankje kijk je overigens uit op de straat waar al die 120 auto’s af en aan zullen rijden.
Alles bij elkaar is het een goed voorbeeld van de traditionele aanpak: het inspreken is keurig geregeld als het plan al klaar is, kleine aanpassingen zijn zeker mogelijk. Maar wat als je dit eens met andere ogen gaat bekijken? Bijvoorbeeld zoals in dit filmpje via de Fietsprofessor.
Stel je voor … je fietst het Kooiplein op, we schrijven het jaar 2025.
Er staat een innovatief ontwerp van bijzondere kleine huizen. Uiteraard zijn ze energieneutraal en volledig van hernieuwbare materialen gebouwd. De aannemer heeft samengewerkt met de toekomstige bewoners om de kosten te drukken en een mooie crowdfunding onder Castricummers heeft de rest mogelijk gemaakt. Het is een flexibel gebouw waarbij de wooneenheden kunnen worden gekoppeld en ontkoppeld. Het ziet er niet uit als een blokkendoos, maar als een veelvormige aantrekkelijke sculptuur. De ruimte wordt horizontaal en verticaal goed benut in meerdere woonlagen. Foto’s van dit gebouw uit Castricum trekken tot ver buiten Nederland de aandacht. En niet alleen vanwege het bijzondere gebouw.
Het plein zelf ziet er paradijselijk uit met een vriendelijke plek voor vlinders en bijen. De buurtbewoners plukken met hun kinderen lekkere frambozen. Fruitbomen starten het voorjaar met geurende bloesem en vormen ieder jaar weer een kleurig spektakel. Er zijn gezellige hoekjes waar, half verscholen in het groen, bankjes zijn voor verliefde tieners en er staat een prieel midden op grasveld vol madeliefjes, waar op zomeravonden ook een strijkorkest zou kunnen staan spelen. Op het plein staan ook prachtige lindes met brede kruinen. Zij zorgen voor de schaduw op warme zomerdagen en een plek voor zangvogels. Er is trouwens voor alle natuur ruimte; voor de bestuiving van de fruitbomen hangen aan de huizen bijenhotels. Er zijn vleermuiskasten en broedkasten voor vogels. De auto’s klinken af en toe in de verte, want het is veel fijner om hier te fietsen of lopen.
Midden op het plein is ruimte gemaakt voor water en de fontein zorgt voor verkoeling op warme zomerdagen. In het najaar en de winter dient het tegelijk als regenwateropvang als er veel neerslag is. Daarom is de stoep ook met grastegels aangelegd. De winkels op het plein hebben een internationale uitstraling, maar gebruiken daarvoor lokale producten. Er is elke week een boerenmarkt met smakelijk aanbiedingen uit de omgeving, kaas of lokaal gebrouwen bier. En terwijl de ouders over de markt struinen, spelen de kinderen op houten speeltoestellen die op een kleine zonneweide zijn neergezet.
Mooi plein hè … het Kooiplein.
Opgetekend door Evelien de Leur en Marleen Heeman, met wat aanvullingen van Maarten Nijman.
Kom in beweging, denk mee, laat van je horen.