Meteen naar de inhoud

Gratis bomen voor Castricummers!

Vrijwilligers van Meer Bomen Nu bij de geplante struikwilgen

Op zaterdag 24 februari kan iedereen uit de gemeente Castricum tussen 10.00 en 14.00 uur gratis jonge bomen en struiken ophalen bij de Meer Bomen Nu bomenhub in Bakkum. In totaal zijn er duizenden gratis zaailingen op te halen. De meeste boompjes en struiken zijn inheems en dus goed voor de biodiversiteit. De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers van Meer Bomen NU en PWN duizenden boompjes geoogst op plekken waar deze ongewenst waren. Dat gebeurde in het Noordhollands Duinreservaat, in de bospercelen van de gemeente Castricum en Duin en Bosch.

Sommige boompjes werden direct weggegeven aan mensen die hun tuin of erf wilden vergroenen. De overige boompjes zijn tijdelijk opgeslagen op de bomenhub aan de Duinenboschweg in Bakkum. De gemeente Castricum bracht wilgen om uit te delen en camping Ormsby Field doneerde wilgen en vlieren. Het assortiment werd nog aangevuld door mooie soorten van andere bomenhubs in Noord-Holland.

Struikwilg voor de bijen

Dit jaar heeft de vrijwilligersgroep veel struikwilgen zoals grauwe, bittere en amandelwilg geoogst. Deze wilgen worden niet al te groot en passen prima in een tuin. Daarvan zijn er een heel aantal aangeplant langs de Henri Dunantsingel en de Dotterbloem tijdens de ‘Katjesdagen’. De struikwilgen krijgen al vroeg in het voorjaar katjes, die van levensbelang zijn voor veel verschillende soorten insecten zoals bijen en hommels. De katjes leveren nectar en stuifmeel op het moment dat andere struiken en bloemen nog niet bloeien. Het gaat heel slecht met veel insectensoorten. Dus wilt u iets betekenen voor de bijen en hommels? Kom dan een struikwilg halen op 24 februari en plant deze in uw tuin!

Soorten

Dit jaar zijn er zo’n 4000 boompjes en struiken beschikbaar. We hebben naast de struikwilgen een heel aantal voornamelijk inheemse soorten zoals kardinaalsmuts, berk, aalbes, schietwilg, (Noorse) esdoorn, vlinderstruik, vijg, vlier, beuk, meidoorn en els. Om ervoor te zorgen dat iedereen iets moois mee naar huis krijgt is het wel nodig om je aan te melden!

Aanmelden

Dus wilt u uw eigen tuin of erf vergroenen? Kom dan naar de uitdeeldag op 24 februari en vergroen uw tuin! Meld u aan via het formulier op de website: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/2104

Meer Bomen NU

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne van Urgenda om Nederland sneller te vergroenen voor het klimaat en de biodiversiteit. De weggeefactie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Castricum.

Praktische informatie: De zaailingen zijn tussen de halve en twee meter groot en de wilgen maximaal 3,5 meter. Het terrein waar de bomen op 24 februari op te halen zijn, bevindt zich aan de Duinenboschweg ter hoogte van het einde van de Zanderijweg. Kom op de fiets, of als je veel bomen wilt halen met de auto (met aanhanger). Auto’s parkeren bij het station, kom te voet naar de bomenhub.