Meteen naar de inhoud

Goed voedsel beweging 2013

Lekker uit eigen regio!

In vele dorpen en steden bruist het van de activiteiten rond voeding. Steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt en wensen kwaliteit boven kwantiteit. Het gaat om goed voedsel als de basis van onze gezondheid, maar ook om schoon water, geen gifgevaar voor bij en vlinder, een mooi landschap dat ook nog eens lekker ruikt, en een eerlijk inkomen voor boer en tuinder. De kiloknaller en plofkip laten we links liggen en kiezen vaker voor bijvoorbeeld een vleesvervanger. En vooral heerlijk verse groenten van het seizoen, zoveel mogelijk van lokale producenten; lekker uit eigen regio!

Goed Voedsel Beweging

Onderstaande mensen en organisaties roepen op om de Goed Voedsel Beweging dit jaar extra zichtbaar te maken, vooral in je eigen gemeente, liefst samen met anderen die ook met voedsel actief zijn. Je kunt bijvoorbeeld een kraam op de markt, een lezing, open dag of proeverij organiseren, een gezamenlijke maaltijd of zelfs een voedselfestival met o.a. films en presentaties. Betrek evt. ook de gemeente erbij, want goed voedsel hoort nu ook op de politieke agenda thuis. In een aantal gemeenten is voedselbeleid al van de grond gekomen, bijv. gerelateerd aan gezondheidszorg en/of het klimaatbeleid. Voedsel is topprioriteit voor de reductie van het bijna 70% indirecte energiegebruik (via de producten die we kopen)!
Kies je eigen ideale dag(en) uit. Er zijn dit jaar diverse mogelijkheden om aan te sluiten op landelijke manifestaties. Bijvoorbeeld:

  • de Dag van de Stadslandbouw op 25 en/of 27 april (zie www.dagvandestadslandbouw.nl);
  • de Open dagen Biologische landbouw ‘Lekker naar de boer’ op 22 en 23 juni (zie www.bionext.nl);
  • de Week van de Smaak van 28 september tot 6 oktober (zie www.weekvandesmaak.nl);
  • de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober (zie www.urgenda.nl).

Keuze genoeg dus, maar dat schepje erboven op kan natuurlijk ook op andere dagen, waarmee je bijvoorbeeld kan aansluiten op een activiteit of manifestatie in je eigen gemeente.
Informatie & Promotie
Op de site http://aardeboerconsument.nl/2013-meer-uit-eigen-regio lees je meer over deze oproep en samenwerking met gemeenten. Zet je eigen activiteiten op de nieuwe website www.locafora.nl. De site krijgt een gratis promotiefunctie voor lokale en duurzamere producten en activiteiten, maar ook verkoopmogelijkheden. De site gaat op 1 juni online, maar lokale groepen kunnen zich vanaf half april aanmelden als ‘testcase’.

Kortom; laten we samen de Goed Voedsel Beweging in 2013 nog beter zichtbaar maken en een extra push geven!

Download de folder: Oproep XI Goed Voedsel Beweging 2013final