Een lokale economie, wat zijn daar de voordelen van?
Iedereen zag het aankomen… en nu zitten we er midden in. Een stevige economische crisis, dat kan je onmogelijk zijn ontgaan. Iedereen zal ook iets gaan merken van de gevolgen. Dat kan variëren van hogere prijzen tot wellicht het verlies van werk. En iedereen lijkt overgeleverd aan de grillen van deze op hol geslagen mondiale economie. Maar is dat wel zo? Waarom organiseren we geen lokale economie?
Je vraagt je wellicht af: Wat is het voordeel? Levert het wat op? En misschien wil je hier meer over weten. Wij in ieder geval wel. Transition Town Castricum gaat in 2012 op onderzoek uit en onze ambitie is om samen met inwoners, ondernemers en de gemeente een lokale economie te starten.
Een lokale economie is niets nieuws. Al tijdens de moeilijke economische jaren voorafgaand aan de tweede wereldoorlog werd in het Oostenrijkste Wörgl met succes een lokale munt gebruikt. In die tijd leverde dat in Wörgl twee keer zoveel economische activiteit als in de rest van het land. De oorlog maakte een einde aan het succesverhaal.
Nu zien we allerlei ideeën ontstaan. Op meerdere plaatsen in Nederland ontstaan initiatieven voor een lokale economie. Het kan dan gaan om een ruileconomie, of bijvoorbeeld een Lets systeem. Maar soms leidt het zelfs tot de introductie van een lokale munt zoals de Brixton Pound of dichter bij huis: de Gelre in de omgeving van Arnhem.
Het doel is het bevorderen van lokale ketens en kringlopen. Dit is interessant voor burgers, ondernemers en voor de lokale overheid. Door alternatieven te bieden voor de euro, maken we Castricum minder kwetsbaar voor de globale economische crises.
Op 28 maart starten we met een filmavond over dit thema: “the Economics of Happiness”. Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek en kijken we wat we willen en kunnen bereiken in Castricum.
Over de film
In de film neemt Helena Norberg-Hodge ons mee naar een gemeenschap, die zich lange tijd in eigen tempo ontwikkelde met een groot gevoel van gemeenschapszin, lokale zelfvoorziening en tevredenheid.
Rond 1975 kwam de ‘moderne wereld’ binnenbulderen met de Westers georiënteerde consumptiemaatschappij. De film laat op intrigerende wijze de contrasten zien en confronteert de kijker met de keerzijde van het economische systeem van oneindige groei. Het tweede deel gaat vooral over aanzetten tot verandering; dit deel biedt naast inspiratie ook verschillende praktische oplossingen.
Kijk naar de officiële trailer:
httpv://www.youtube.com/watch?v=VkdnFYDbiBE
Welkom op woensdagavond 28 maart 20:00 – 22:00, zaal open 19:45
Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard, Castricum.
Kosten: gratis (consumpties 1 euro).
In verband met plannen van de opkomst wordt aanmelden op prijs gesteld via mail aan ttcastricum@gmail.com