Meteen naar de inhoud

Eindeloos spel

In het Transitie Café van vrijdag 1 februari presenteren Maarten Nijman en Frank de Mink op originele wijze het eindeloze spel. Deze voordracht is gebaseerd op het boek The Infinite Game van Niki Harré. Niki is geen onbekende voor de Transitie beweging in Nederland. In 2014 was ze in Nederland voor een workshop in Deventer over psychologie van de duurzaamheid. Nu is ze geïnspireerd door eindige en eindeloze spelen.

Kunnen we eindeloze spellen spelen?

Er zijn eigenlijk maar twee soorten spelen. Je kunt spelen om te winnen, zo’n spel is eindig en spelen om te blijven spelen. Die laatste spelen vinden we interessant. We mogen de spelregels aanpassen en deelnemers toevoegen.

Als we verder kijken, kunnen we de natuur als voorbeeld nemen; ook de natuur is eindeloos. En welke andere aspecten van een eindeloos spel spreken ons aan? We spelen het eindeloze spel luchtig. We werken met radicale coöperatie en we zoeken authenticiteit. Het is nog best lastig om een eindeloos spel te spelen en daar ook af en toe op te focussen. Er is veel verleiding in allerlei eindige spelen met hun prachtige beloften als we winnen: als ik met pensioen ben … , als ik eerst meer verdien … , als ik promotie heb gemaakt … .

We kiezen zelf ons spel en de spelregels, anders spelen we het spel van anderen. De politiek is meer en meer een eindig spel (verkiezingstermijn), het bedrijfsleven gaat ook voor de winst en voor de aandeelhouderswaarde (het boekjaar) en wat doen wij? Kunnen we binnen de transitiebeweging het oneindige spel spelen? Spelen we met nieuwsgierigheid, en zijn we inclusief, nodigen we nieuwe mensen uit?

De presentatie duurt ongeveer een uur. Daarna eindigt het natuurlijk niet….

Wanneer: Vrijdag 1 februari
Tijd: inloop vanaf 19:00, start 19:30 tot ca 21:00
Waar: Club Mariz, Dorpsstraat 72
Kosten: gratis, consumpties voor eigen rekening.