Meteen naar de inhoud

Duurzame Week Castricum

Van 6 tot 12 november 2011 organiseert Transition Town Castricum de Duurzame week. Sommige onderdelen doen we in samenwerking met CALorie.

Op 11 november is er in Nederland weer de Dag van de Duurzaamheid. TT Castricum heeft genoeg ideeën voor een hele week. En we maken er meteen een No Impact Week van.

Programmering voor deze week

GRATIS Film vertoning in Corso

De Duurzame Week wordt voorafgegaan door de film “No Impact Man” over een New Yorker die met zijn gezin een jaar lang probeert om zijn voetafdruk op de aarde tot 0 te reduceren. De film laat zien welke keuzes hij maakt, hoe zijn leven eruit zien, wat hij ervoor laat en vooral ook wat hij ervoor terugkrijgt. We starten de filmvertoning een intro van de welbekende Rachelle Eerhart, organisator van NoImpactWeek Nederland.
Locatie: Corso Bioscoop, zondag 6 november om 11:00 uur. Reserveren wordt aangeraden. Toegang gratis.

No Impact Week

Vorig jaar was er rondom de dag van de duurzaamheid ook een No-Impact-Week. Deelnemers probeerden een week lang geen milieu-impact te hebben. Wegens succes gaan we de No-Impact-Week herhalen. Vorig jaar hebben we hier veel van geleerd over ons eigen gedrag. Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje.
We hopen dat de film je inspireert om mee te doen met de No Impact Week. Het doel is te ervaren wat het verkleinen van je impact op het milieu kan betekenen voor jouw kwaliteit van leven.Tijdens No Impact Week kijk je naar, en pas je je gedrag aan op het gebied van consumeren, afval, transport, voedsel, energie & water. Dit zijn veel van de onderwerpen waar het om gaat bij het verduurzamen van je levensstijl. Ook als je geen kans ziet de film te bekijken, kan uiteraard meedoen. Je kunt je aanmelden op noimpactweek.nl. Je krijgt dan een handleiding voor de No Impact Week.

GRATIS Cradle 2 Cradle avond

Op woensdag 9 november staat het thema Cradle-2-Cradle centraal. Ben je ondernemer, manager of gewoon nieuwsgierig? De inspirerende Cradle-2-Cradle visie laat je mond openvallen. Spullen worden zo ontworpen dat ze niet naar de afvalberg gaan maar volledig kunnen worden hergebruikt. Ontdek waarom deze radicaal nieuwe aanpak als een lopend vuurtje de wereld overgaat, verschillende multinationals zijn al overtuigd van deze benadering. We vertonen de documentaire Afval = Voedsel. Aansluitend gaan we onder leiding van een Cradle-2-Cradle spreker in discussie over de toepassing van Cradle-2-Cradle.
Locatie: Tromp Medical, Oude Haarlemmerweg 75 Castricum. De avond start om 20:00 uur, inloop vanaf 19:45. Aanmelden wordt op prijs gesteld (ttcastricum@gmail.com). Toegang gratis.

Zelf zonnepanelen maken

Op vrijdag 11 november organiseren we een cursus zonnepanelen maken o.l.v. Hans-Jurgen Kramer van Sixaxis Solar. Het bouwen van zonnepanelen lijkt voor veel mensen raketwetenschap, maar de techniek om zelf zonnepanelen te maken is kinderlijk eenvoudig. Zelf zonnepanelen maken is leuk, goedkoop en biedt de mogelijkheid om zelf panelen te ontwerpen die niet kant-en-klaar verkrijgbaar zijn. Tijdens de training wordt theorie van het zelf bouwen van een zonnepaneel en het aansluiten op het stroomnet stap voor stap behandeld. Na de bijeenkomst ben je in staat je eigen zonnepaneel te bouwen. De cursusavond start om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur.
Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard Castricum. Kosten voor deelname bedragen €15,-. Deelnemers ontvangen een tegoedbon van €10,- die kan worden besteed aan het bestellen van benodigd materiaal.
Meer informatie over de cursus en aanmelden: www.zelfzonnepanelenmaken.nl (bij workshops).

GRATIS Feest

De Duurzame week wordt op zaterdag 12 november afgesloten met een feestelijke lunch waarbij iedereen duurzame en No Impact ervaringen kan uitwisselen onder het genot van zelf meegenomen lokale gerechten en leuke hapjes die samen gedeeld worden.
Locatie: Tuin van Kapitein Rommel, van 11:00 tot ca 14:00. Aanmelden wordt op prijs gesteld (ttcastricum@gmail.com). Toegang gratis. De thee en koffie kunnen tegen vergoeding worden verkregen, daarmee sponsoren we de Tuin van Kapitein Rommel.

Nadere informatie volgt nog via onze nieuwsbrief (geef je op, het kost je niets!)