Meteen naar de inhoud

DrEaMOCRATIE

 

Kom je ook dromen van een nieuwe Democratie?

Democratie. Wat was dat toch precies? We googlen het even en komen snel op “Heerschappij van het Volk”. Wij burgers hebben dus de macht. Toch voelt dit de laatste paar weken misschien anders? Landelijk zien we deze weken liegende ministers opstappen en een referendumwet sneuvelen. En hoe gaat het lokaal, met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht?

In een opmars naar lokale verkiezingen zien we een brede waaier aan lokale politici – voor de gelegenheid in kleurige regenjacks – die weer eens de burger komen ‘opzoeken’ op de lokale markt. Hopelijk worden er geen ballonnen uitgedeeld in de hoop de burger te kunnen verleiden tot een stem.

Met het inkleuren van een vakje op een stembiljet geeft u uw inspraak voor de komende vier jaar uit handen. Is dat een zorg minder? Of voelt het als het afnemen van jouw democratische bevoegdheden? Je hebt immers ook niets meer te zeggen over onderwerpen of problemen van volgend jaar, of het jaar erop. Zaken waar wij als burger nog niet over hebben kunnen nadenken omdat ze niet speelden tijdens de laatste verkiezingen.

En na de verkiezingen volgt het politieke spel, met haar eigen dynamiek, akkoordjes en coalities. Alles met een planningshorizon van 4 jaar – de volgende verkiezingen.

De vraag is of dat beter kan…

Hoe ziet een democratie er uit die burgers helpt, inspraak beter regelt en ruimte creëert voor initiatieven van burgers? We zoeken een democratie die ons in staat stelt om belangen van burger boven de belangen van grote ondernemingen te stellen. Een democratie die rechtvaardig is en rekening houdt met zwakkeren en met de toekomst van onze planeet.

Dus daar gaan we over dromen

In het TT Café van 2 maart gaan we dit onderwerp bespreken. We vinden het leuk als jij met ons meedenkt. Heb je een voorstel voor de democratie van jouw dromen? Een concept of geheel uitgewerkt, dat maakt nog niet veel uit. Deel jouw idee met de aanwezigen van het TT Café. Dat kan aan de hand van een korte presentatie, een pitch, verhalen, tekeningen of een gedicht. Wat wordt jouw idee? Hou er rekening mee dat er op 2 maart meer ideeën zijn en je maar een paar minuten de tijd hebt. We zijn benieuwd!!

En misschien komt van dromen wel doen … ?

Laat je vast inspireren door dit experiment van Mariano Sigman en Dan Ariely:

Welkom op vrijdagavond 2 maart 19:30 – 21:00 (inloop vanaf 19:00 en na 21:00 kun je nog even napraten als je dat leuk vindt)
Lokatie: ClubMariz, Dorpsstraat 72 Castricum.
Kosten: gratis (consumpties voor eigen rekening).