Meteen naar de inhoud

Donut Economie volgens Marleen

In zeven stappen naar een economie voor de 21 ste eeuw

Marleen Heeman las het boek over de donuteconomie en geeft een uitgebreide samenvatting met lessen voor Castricum

Dit prachtige baanbrekende boek is boordevol mooie, inspirerende opwindende, bemoedigende ideeën. Goed begrijpelijk geschreven en eigenlijk is het een circulaire vertelling. Geweldig, maar hoe geef je dan iets weer van de inhoud? Ik ben in de verleiding gekomen om toch zoveel mogelijk van de inhoud op te schrijven. Als deze impressie hier en daar hakkelig over komt, dan ligt dat in elk geval niet aan het boek. De impressie is langer dan de eerdere impressies. Ik hoop van harte dat je adem genoeg hebt voor het hele eind. Mocht dat niet zo zijn lees dan ajb het slot: wij zijn nu allemaal economen.

Het boek is al een tijd uit en ik heb er veel over gehoord. Maar ik kon er niet toe komen het te lezen met als excuus: economie is geen onderwerp voor mij, maar voor anderen die er meer verstand van hebben. Hmmm. Maar ik heb toch mijn motto: ik wil méér impact hebben op het vlak van transitie, met mínder inspanning. En ja hoor, het werd me meer en meer duidelijk: het domein van de economie is hét z.g. “hefboompunt” waar we nou juist de meeste verandering nodig hebben en waar we het meest effectief richting transitie, in de breedste zin van het woord, invloed kunnen uitoefenen! Dus weg met de weerstand: aan de studie, het echt willen begrijpen, want het is complexe materie. Zoals de hele transitie complex is, omdat immers “alles met alles samenhangt” (mijn tweede motto).