Meteen naar de inhoud

De Zero Waste Tour start weer

Binnenkort is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 5 juni aanstaande Zero Waste Tours, op 30 locaties in heel Nederland. Lokale gidsen laten dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. In Castricum vindt de tour voor de tweede keer plaats.

Bonnie Snoek en haar buurman Tijn Hagens, initiatiefnemers van Zero Waste Tour in Castricum, vinden het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. Dit jaar versterkt Mariska van der Velden de twee gidsen. Zij woont in een Tiny house in Heemskerk en vindt het een sport om haar afvalberg te verkleinen. Ook zij zal haar tips delen en uiteraard vertellen over haar leven in een Tiny house.

 ‘Ik zag een documentaire over de plasticsoep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam. Door thuis minder plastic afval te maken kan ik zelf een steentje bijdragen’ zegt Bonnie. Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis aan het verkleinen van de afvalberg.’

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘Terwijl er in Castricum heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje’ zegt gids Tijn. Tijdens de Zero Waste Tour in Castricum deelt hij graag zijn tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Castricum, maar ook andere tips om te gaan leven met minder afval. 

Een heel aantal winkels in Castricum en Bakkum hebben de sticker van Zero Waste Nederland opgehangen en stimuleren hiermee het meenemen van eigen verpakking.

De Zero Waste Tours in Castricum vinden plaats op zaterdag 5 juni van 10 tot 13 uur. U loopt van Ekoplaza naar het Huis van Hilde en u komt drie gidsen tegen die u tips en tricks geven voor een leven met minder afval. Tijdens de wandeltocht loopt u langs verschillende winkels waar u boodschappen kunt doen met uw eigen zakjes en bakjes.