Meteen naar de inhoud

De Lekkerste Tuin van Castricum

Een talentenjacht…
goudenaardbeiOp 2 september 2016 gaan we in het TT Café de wisseltrofee uitreiken: wie wint dan de eretitel “de smakelijkste tuin van Castricum” en natuurlijk de gouden wissel-aardbei tezamen met een tuinbon van 25 euro.

Waarom zoeken we de Lekkerste Tuin?


Er zijn nog dorpsgenoten met een eigen moestuin. Zij weten heel goed hoe de zelf geoogste doperwten smaken: lekker. Heel lekker zelfs. In de tuincomplexen aan de randen van het dorp wordt er hard gewerkt om al dit heerlijks te verbouwen. Maar je kunt ook in je eigen tuin, of op je eigen balkon aan de slag. Toch wordt er – ook in ons dorp – vaak gekozen voor een ‘makkelijke tuin’, met veel steen. Stenen en tegels vergen inderdaad zeer weinig onderhoud, maar hebben ook een paar nadelige effecten.

 • Bestrating draagt bij aan de hitte die op warme zomerdagen in het dorp blijft hangen.
 • Bestrating neemt slecht regenwater op bij piekbelasting.
 • Bestrating neemt geen CO2 en fijnstof op.
 • Bestrating is niet interessant voor bijen.

Dat kan ook anders!

tegel eruit groente ering
Doe mee met de talentenjacht “de lekkerste tuin van Castricum”. Wat zet jij in de voortuin?
Een tegel eruit en een courgetteplant erin? Of ga je met druiven, appelboompjes en aardbeien aan de gang? Misschien ga je liever aan de slag met een makkelijke moestuin, samen met de kinderen?
Een deskundige jury beslist welke tuin genomineerd wordt als “Lekkerste tuin van Castricum”.

Hoe kun je meedoen?

Stap 1: Meld je aan als deelnemer via het contact-formulier hieronder, eventueel als team. Vermeld ook je adres.
Stap 2: Ga aan de slag met de tuin, lees je in, maak ideeën en zaai, plant en bewerk de tuin. Maak misschien een paar leuke foto’s tussendoor!
Stap 3: Meld je aan met een korte uitleg uiterlijk 30 augustus 2016.

Hoe kun je winnen?

IMG_1998
We hopen dat meedoen leuker is dan winnen, maar uiteraard kan er maar één tuin de wisseltrofee winnen. Daarvoor laten we een deskundige jury beslissen over alle inzendingen. Bij twijfel gaan zij misschien zelfs even op locatie kijken hoe de tuin erbij staat. De jury let op de volgende vier aspecten:

 1. Ziet de tuin er smakelijk uit? De jury beoordeelt op vormgeving, kleuren en afstemming. Over smaak valt uiteraard te twisten, maar niet te discussiëren met de jury ;-)
 2. Zitten er veel eetbare gewassen in? De jury telt aantallen en let op de afwisseling: liever 10 verschillende eetbare gewassen dan 100 pompoenen van 1 soort.
 3. Is het duurzaam? De jury beoordeelt ook op duurzaamheidsaspecten: geen gebruik van giftige ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddelen, geen plastic hulpstukken of worteldoek, natuurlijke materialen.
 4. Is het zichtbaar? Kunnen Castricummers de tuin zien vanaf de openbare weg? Dan levert dat natuurlijk extra punten op, want we willen iedereen inspireren met smakelijke tuinen!

De spelregels

IMG_2123

 • Iedereen kan meedoen! Heb je een grote tuin, of een klein balkon, dat maakt niet uit.
 • We beoordelen de tuin, je mag dus samendoen met het hele gezin. Sterker nog, je mag samendoen met de buren als je dat wil: schrijf je in als team!
 • Het inhuren van een professionele hovenier wordt niet als vals spelen gezien, maar levert wellicht iets minder punten op van de jury ;-)
 • Je mag op ieder moment aanmelden, maar de aanmelding moeten op 30 augustus 2016 binnen zijn.
 • De jury beslist en de uitslag kan niet worden bediscussieerd.
 • Door deelname ga je akkoord met mogelijke publicatie van een foto van je tuin op de site van TT Castricum en eventueel in de lokale krantjes.
 • Leden van het TT Kernteam zijn uitgesloten van deelname (en die hebben soms hele lekkere tuinen, dus je kunt altijd even afkijken).
 • De prijzen kunnen niet ingewisseld worden tegen geld. Maar een tuinbon is natuurlijk ook veel leuker!
 • De tuin of het balkon dient een eigen tuin/balkon te zijn van degene die zich inschrijft behorende bij jouw woning, geen moestuin verderop dus.

Schrijf je meteen in

Geef in de omschrijving graag aan waar de tuin zich bevindt (Adres + Huisnummer) En als je het leuk vindt, mag je ook een naam opgeven voor jullie Team.