Meteen naar de inhoud

de Lekkerste Tuin van Castricum

Op vrijdag 2 september is de trofee uitgereikt aan de winnaar(s) van de talentenjacht “de Lekkerste Tuin van Castricum”.

De genomineerden

Er waren vier tuinen genomineerd voor de talentenjacht:
Eerste Groenelaan (Moniek Bets)
Burgemeester Mooijstraat (Hester Jonk)
Cieweg (José Vormer)
Tulpenveld (Eva Drenth)
Een korte impressie van de genomineerden zie je in de video.

De uitslag

De jury was unaniem in de beoordeling van de genomineerde tuinen. De tuinen met zichtbaarheid vanuit de openbare weg hadden dit jaar een streepje voor bij de jury – zo stond ook in de spelregels toegelicht. Dit heeft de bijna onmogelijke opgave om een winnend talent te kiezen iets makkelijker gemaakt. Was dit geen onderdeel van de richtlijnen geweest, dan hadden we nu vier winnaars gehad. Nu komen we op een gedeelde eerste plaats (De winnaars van de gouden aardbei 2016 en een tuinbon) en een gedeelde tweede plaats.

Op de tweede plaats zijn geëindigd:
Eerste Groenelaan
Bij aankomst was de jury op zoek naar groente en fruit. De voortuin was – op een courgette na – niet ruim voorzien. Moniek Bets liet ons binnen in de achtertuin die als een waar paradijs was ingericht, deels volgens permacultuur principes.
Burgemeester Mooijstraat
Deze tuin is ook een ware parel in het hartje van Castricum. Vlak bij de inspirerende buren (Tuin van Kapitein Rommel) heeft Hester Jonk een ware smakelijke oase ingericht. De jury is van mening dat de tuin zeer sierlijk en tegelijkertijd smakelijk is opgezet, waarbij grotendeels gebruik is gemaakt van gerecyclede materialen.

De winnaars van 2016 zijn:
Tulpenveld
De jury trof een smakelijk geheel van fruit en kruiden in de voortuin van Eva Drenth. Direct zichtbaar voor de buurt en op aantrekkelijke wijze – door middel van een sierlijk gemetselde kruidenspiraal – gepresenteerd.
Cieweg
De jury was verrast door de combinatie van praktische bakken met eetbare planten en een geleide haag van appel en peer rondom de voortuin. De echte verrassing had José Vormer voor ons in het stuk gemeente plantsoen naast de tuin, waar in overleg met de gemeente een pruimenboom was gepland.
Uitreiking van de Gouden Aardbei