Meteen naar de inhoud

De landelijke Transitie Conferentie

Dit jaar vond de landelijke Transitie Conferentie plaats in Deventer. Alle sprekers van deze dag vind je hier. Hieronder een kort impressie van deze dag.

Alle deelnemers van de Transitie Conferentie 2011 in Deventer

Alle deelnemers van de Transitie Conferentie 2011 in Deventer

Ochtendprogramma


De ochtend begon met een aantal lokale en regionale sprekers. Na een inspirerende presentatie van Paul Hendriksen, kwamen sprekers van de provincie, VNO-NCW en de gemeente Deventer aan het woord. Na een kort intermezzo werd een strategische alliantie tussen TT Nederland en Gemeente voor Duurzame Ontwikkeling.
In het tweede blok van die ochtend stonden landelijk bekende sprekers Herman Wijffels, Jan Terlouw, Fransje de Waard en Rinske van Noortwijk geprogrammeerd.
Jan Terlouw op de Transitie Conferentie 2011 in Deventer

Jan Terlouw op de Transitie Conferentie 2011 in Deventer

Het werd telkens weer benadrukt, de bottom-up, of ‘grassroots’ aanpak van Transition Towns is een noodzakelijke – en succesvolle – aanvulling op het overheidsbeleid.

Middagprogramma


In de middag stonden de internationale perspectieven centraal. Zeer indrukwekkend was de toespraak van Awraham Soetendorp. Ik hoop dat deze toespraak ook snel op de site van TT Nederland verschijnt. Daarna de spreker waar – eerlijk is eerlijk – iedereen een beetje op zat te wachten: Rob Hopkins.
Rob Hopkins op de Transitie Conferentie 2011 in Deventer

Rob Hopkins op de Transitie Conferentie 2011 in Deventer

Wat mij het meest is bijgebleven is de zeer krachtige positieve uitstraling van zijn verhaal. Het delen van succesverhalen van over de hele wereld met de aanwezigen in de zaal werkte zeer aanstekelijk. Na een swingend intermezzo sloot Willem Schoonen de middag af met een verhaal over het gebruik van media, politiek en de noodzaak van duurzaam handelen.

Diner en avondprogramma


Door toeval kwam ik naast Rob Hopkins aan tafel te zitten en hebben we gezellig gesproken over Twitter, treinreizen en de Transitie beweging in Nederland.
Na het diner waren er presentaties van Jan Juffermans over de ecologische voetafdruk, door Peter Polder over PeakOil
Peter Polder presentatie over PeakOil op de transitieconferentie in Deventer 30 september 2011

Peter Polder presentatie over PeakOil op de transitieconferentie in Deventer 30 september 2011

en Anna Schoenmakers van het Klimaatverbond (bekend van o.a. stoerevrouwen en warmetruiendag). Vervolgens hield Rob Hopkins nog een een tweede presentatie, waarbij hij nader inging op de transition timeline: ‘we already know everything we need for a sustainable society since the 70s’

Wat is er allemaal gezegd?


Het is onmogelijk om hier alles te beschrijven. Maar verschillende Transition Towns waren tijdens de conferentie enthousiast aan het twitteren. Met name TT Utrechtse Heuvelrug stuurde veel quotes van de conferentie uit. Hieronder een greep uit de quotes. Als je ze allemaal wilt volgen op twitter – zoek naar @TTHeuvelrug.
Wijffels: “cultuuruitdaging 21e eeuw is samenleving die hulpbronnen niet uitput en natuur niet vervuilt”
Wijffels: “ontglobalisering voor energie, voedsel en grondstoffen als gevolg van schaarste. Re-regionalisering komt eraan”
Terlouw: “realisme op basis van wetenschappelijke feiten is geen ‘bangmakerij’.”
Terlouw: “haren gaan overeind staan van regering die zegt ‘duurzame energieontwikkeling is niet in Nederlands belang'”
De Waard: “vrije markt waar producenten en consumenten elkaar vinden is illusie. Tijd om zelf weer producent te worden!”
Wat is peakolie

Wat is peakolie


Exclusief! Rinske van Noortwijk van GreenWish kondigt op Transitie Conferentie www.idealenkompas.nl aan. Crowdfunding en nieuwe ideeën.
Awraham Soetendorp: “laten we elkaar recht in de ogen kijken en niet bang zijn voor verborgen agenda’s.”
Hopkins: “like a football game, the second half of the oil age will be completely different from the first”
Hopkins: “Rastani-incident on BBC was very useful and powerful television. We create a space where we can be honest about the future”
Hopkins: “it isn’t hard to see why politicians are interested in transition: it manages to engage people in a way they cannot”
Schoonen: “we weten dat het einde van de wereld eraan komt, maar ze hebben wat ‘belangrijkers’ aan hun hoofd”
Juffermans: “important that we share not only environmental space, but also its quality for future generations”
Juffermans: “in 1975 we crossed the limit of our planet’s carrying capacity. We are now at 1.5 planets: ‘Planet is in danger’.”
Polder: “even Shell admits: we need 4 more Saudi Arabia’s worth of oil just to keep global oil production stable”
Hopkins: “our educational system is still training young people for a future that is not going to be there. We need need new skills”