Meteen naar de inhoud

De Duurzaamheidsrevolutie – ook in Castricum

Een verslag van de lezing Herman Verhagen

Op zaterdag 14 januari organiseerde TT Castricum in het schitterende pand van Dorpsstraat 23 van Frank Boske een lezing van Herman Verhagen onder de titel “De Duurzaamheidsrevolutie – ook in Castricum?”. Ruim twintig enthousiaste toehoorders waren aanwezig om te horen hoe Herman de link legde tussen het onderwerp van zijn recent verschenen boek (de Duurzaamheidsrevolutie) en Transition Towns.

Samenhang van problemen


Herman begon met een introductie, waarbij veel zorgelijke feiten snel de revue passeerden; klimaatverandering, piekolie, economische crisis, … Om vervolgens vast te stellen dat alle problemen een grote samenhang vertonen. Zo gaf hij het voorbeeld hoe visvangst quota leiden tot toename van immigratie uit Afrika. Dat werkt als volgt: Door de opgelegde visquota gaan Europese vissers met grote trawlers naar de Afrikaanse kusten, waar ze de zeebodem in rap tempo leeg vissen. Vervolgens zijn de lokale vissers brodeloos en zullen velen van hen kiezen voor een toekomst in het rijke Europa, waar ze met hun gammele bootjes naartoe varen.

De rol van bedrijven


In de transitie die nu nodig is, ziet Herman ook een belangrijke rol voor bedrijven die hun verantwoordelijkheid pakken. Ingegeven door duurzame principes enerzijds, maar zeker ook de economische noodzaak anderzijds. Zowel bedrijven, overheden als NGO’s kennen volgens Herman nu een nieuwe onderverdeling: voortrekkers en achterblijvers. Het mag duidelijk zijn dat de achterblijvers een verkeerde keuze maken, zij zullen in de nabije toekomst op alle aspecten voorbij worden gestreefd.

Transition Towns


Transition Towns passen prima in deze onderverdeling: dit is een burgerinitiatief in een duidelijke voortrekkersrol. Het is een beweging die zich kenmerkt door kleinschalige positieve actie. Door haar bescheiden rol groeit de beweging niet uit haar krachten, maar is ze tegelijk in staat om velen te inspireren om iets te ondernemen.

Daar konden de aanwezigen (veel TT-ers) zich natuurlijk prima in vinden. Aansluiten werd met de aanwezigen nog ingegaan op de activiteiten kalender van 2012. Hieronder is de bijgewerkte versie opgenomen.

Kortom: een inspirerende middag op een prachtige lokatie, waar we in de toekomst nog vaker welkom zijn.

De plannen voor 2012

 • januari: Repair Café – een pilot met Textiel
 • februari: Voedselverspilling (22 februari in de tuin van Kapitein Rommel)
 • maart: Economie (film: economics of happiness)
 • april: Vreedzaamheid
 • mei: de moestuin & tuinieren (5 mei in de tuin van Kapitein Rommel: plantenruilen)
 • juni: tuinen, de eetbare (voor-)tuin
 • juli: nog niet ingevuld
 • augustus: nog niet ingevuld
 • september: Oogsten
 • oktober: nog niet ingevuld
 • november: De duurzame week van Castricum
 • december: nog niet ingevuld

Een aanvulling vanuit deze middag is om ook in 2012 weer aandacht te geven aan Duurzame Mobiliteit. Wellicht weer in oktober?

Staat er een onderwerp bij waar je graag een bijdrage aan wilt leveren? Of waar je meer over wilt weten? Neem contact op met ttcastricum ( at) gmail.com