Meteen naar de inhoud

De Burgercoöperatie

Op de TT Café bijeenkomst van 4 april gaan we graag met een aantal experts kijken naar de mogelijkheden van het oprichten van een coöperatie.
Castricummers die nieuwe vormen van werk zelf gaan organiseren.

Wat is de coöperatie?

Op vrijdag 4 april staat in het TT Café de “coöperatie” centraal. Er zijn verschillende typen coöperaties; de coöperatieve ondernemingsvorm (bijv. agrarische ondernemers leveren hun product aan hun verwerkende coöperatie of een coöperatieve veiling), coöperaties waarvan de leden producenten zijn worden ook producentencoöperaties genoemd en er zijn consumentencoöperaties, waarbij de leden afnemers zijn en in principe geen ondernemer hoeven te zijn. Denk aan coöperatief bankieren of een coöperatieve supermarkt.

Wij willen graag ondernemende burgers bij elkaar brengen. Er is zeker een kans voor werkzoekenden, maar ook voor Castricummers die hun vraag naar producten – zoals verse groente – beter willen gaan organiseren. De avond is zeker interessant voor jongeren.

Sprekers hebben ervaring met coöperatief ondernemen of zijn specialist in een bepaalde branche. We presenteren verschillende ideeën;

  • Wat zijn coöperatieve organisatievormen (Jan Klaver, Rabobank)
  • De voedselcoöperatie (Meike Viestra, VersVoKo)
  • De zorgcoöperatie (Jurgen van der Heijden, Adviseur)
  • De recycle coöperatie (Cok van Bergen Henegouwen, Adviseur)
  • De energie coöperatie (Manuel den Hollander, CALorie)

Er is veel ruimte voor vragen en wellicht een eerste nadere kennismaking met geïnteresseerden.

Inspiratie

Ter inspiratie kun je vast naar deze Tegenlicht uitzending over het Spaanse Mondragon bekijken.
Tegenlicht bivakkeert in het Baskische stadje Mondragón, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragon maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld. Interessante documentaire dat een mogelijk alternatief biedt voor het huidige economische paradigma.
httpv://www.youtube.com/watch?v=doe2cPyvLzc

Nog meer informatie op internet

Wat is een zorgcoöperatie?
Wat is een Vers Voedsel Coöperatie?
Wat is CALorie?
Informatie over afvalscheiding of recyclen.
Wat is recyclen? En wat is Cradle to Cradle? Lees meer hier.