Meteen naar de inhoud

Actieve Hoop – Lokale Veerkracht en de Toestand in de Wereld

“het zijn rare tijden”, “ik weet niet wat ik ermee moet”, “ik voel me machteloos”, …

Wat betekent de oorlog in de Oekraïne (en al die andere oorlogen in de wereld op dit moment!) voor jou en wat kunnen we vanuit Castricum doen? In het Transitie Café van 1 april willen we jou de gelegenheid geven om dit te uiten. Mooie of gewone woorden, (oproepen tot) daden, zang of gedicht en alles daartussenin. Zo komen we gezamenlijk tot inspiratie wat we hier met z’n allen kunnen DOEN!

De Toestand in de Wereld

Terwijl de laatste coronamaatregelen nog afgebouwd worden breekt de volgende crisis alweer los. Een gewelddadig en angstaanjagende oorlog in Europa. En – hypocriet of niet – een oorlog die ons meer dan de recente oorlogen ook direct raakt. Het legt onze verslavingen aan energie, consumptie en de instabiliteit van onze samenleving genadeloos bloot. We kijken de hele dag nieuwsberichten, maar het is lastig om tijd te vinden hier over na te denken en antwoorden te vinden.

Lokale Veerkracht

Het Engelse woord dat centraal staat in de wereldwijde transitiebeweging is “resilience”, vertaald als “veerkracht”. De kracht om te weerstaan, mee te buigen, ermee om te gaan,… Hoe kunnen wij ons als dorp in Nederland verhouden tot deze wereldwijde problemen en wat kunnen we doen? Daar kunnen we op vrijdag 1 april in het Transitie Café uitgebreid bij stil staan. En we willen jou vragen om daarvoor iets mee te brengen: Actieve Hoop.

Wat gaan we doen?

We hebben op een podium en er is een microfoon. Jij hebt iets meegenomen wat je daar zou willen delen met ons

Deze avond delen we op in vier blokken. We volgen het gedachtegoed van Joanna Macy* om de transitie te doorlopen:

  • Dankbaarheid, waar putten we energie uit, levensmoed, enthousiasme, geluk en verbondenheid uit?
  • Respecteren van gevoelens, contact maken met ons gevoel; Wat ervaren wij? Gaat het goed? Maken we ons zorgen? Voelen we verdriet?
  • Kijken met nieuwe ogen, Wat heeft de wereld nodig? Hoe vinden wij dit in onszelf en in anderen? Wat is onze hoop?
  • Voortgaan, oftewel doen! Hoe vertalen wij onze verworven inzichten in daden, in een groter verband, in gemeenschap en daadkracht?

Jij krijgt een paar minuten het podium om jouw inbreng in het licht te brengen. Dat mag van alles zijn; quote, gedicht, lied, spreuk, column, boek(bespreking), plaatje of cartoon


Neem mee: iets voor de weggeef tafel, wil je geen wegwerp beker. gebruiken, neem dan je eigen mok of beker mee. En

eventueel jouw inbreng: bedenk van tevoren wat je wil doen (voordragen, zingen, …) en bereid dit ook goed voor. Denk ook even na bij welke stap van Joanna Macy het goed zou passen. Zo maken we er samen een echt waardevolle bijeenkomst ontstaat.

Locatie Supreme College: Koning Willemstraat 1, 1901 CA Castricum

Toegang: Gratis, bijdrage aan huur + koffie & thee wordt zeer op prijs gesteld, neem daarvoor wat geld mee.

Corona: Volgens de recente richtlijnen zijn mondkapjes en toegangsbewijs niet meer verplicht. Maar heb je klachten, blijft dan thuis.


* Als je meer wil weten over het werk van Joanna Macy, kijk dan even op de site van Manon Danker. Zij was ook een paar keer bij ons te gast.