Afval is het resultaat van een merkwaardige gewoonte. Onze economie is ingericht op het (steeds sneller) produceren van spullen voor consumptie door consumenten. Na de consumptie wordt alles weggegooid en kopen consumenten nieuwe spullen. Dit is een lineair model dat slecht samengaat met onze eindige bron van grondstoffen: de Aarde. Dit proces leidt aan de voorkant tot schaarste van grondstoffen en aan de achterkant tot een enorme afvalberg. Bijzondere soorten afval zijn de microplastics.
Microplastics
In het TT Café van 4 maart 2016 is uitgebreid gesproken over Microplastics. Een verbazingwekkende bron van afval: kleine stukjes plastic verstopt in onze schoonmaak- en verzorgingsproducten.
Tanja heeft in het TT Café gepresenteerd hoe wij als bewuste burgers het gebruik van deze producten kunnen stoppen. Daarvoor heeft Tanja een uitgebreide paper beschreven, waarin de volgende hoofdstukken zijn te vinden:
- Vermijden van het gebruik van producten met plastics
- Vermijden van andere schadelijke stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten en reinigingsproducten voor gezondheid en milieu
- Goedkope en milieuvriendelijke alternatieven voor schoonmaak- en wasmiddelen
- Tips voor specifieke schoonmaakklussen
- Aanvullende informatie
De paper vind je hier: informatie waterplastic.
En wat vind je aan plastics tijdens een dagje naar het strand van Castricum? Dat lees je hier.
Wetenschappelijk onderzoek
Castricummer Dr. Hans van Weenen doet al jaren onderzoek naar plastics, microplastics en – de nieuwe hype – nanoplastics. Hans van Weenen studeerde Scheikunde aan de UvA en is daar sinds 1975 werkzaam bij Milieukunde. Promoveerde aan de TU Delft op afvalpreventie. Werd internationaal coördinator ecodesign binnen het Europese R&Dprogramma EUREKA en voorzitter van de UNEP-Working Group on Sustainable Product Development. Was bijzonder hoogleraar duurzame productontwikkeling aan de UvA, lector duurzame technologie (INHOLLAND) en lector duurzaam ondernemen (Windesheim). Lees zijn artikel over Plastic Jutten, of over het Plastic Eiland. Een artikel over Plastic Afval verscheen eerder in het Noordhollands Dagblad en tot slot een uitgebreid en leerzaam document van over de plastic-soup, plastics en microplastics: download Plastic Verontreiniging Oceanen.
Nog meer afval?
De komende tijd zal vaker informatie over afval worden toegevoegd. Bijvoorbeeld na het TT Café van 1 april, waarin het onderwerp centraal staat!
Kijk alvast even naar dit filmpje van de Story of Stuff (met ondertitels mogelijk).