Ga naar de inhoud

7 april: Lokale munten voor ondernemers

In het TT Café van 7 april staat onze lokale economie centraal. Dat is interessant voor ondernemers, voor de gemeente en voor alle burgers. Geld vloeit vaak te snel weg uit de lokale economie. Dat bemoeilijkt ondernemen. Dit kan slimmer, door naast euro’s met ander geld te gaan werken (@nder geld).
Tegenwoordig is het meeste geld digitaal. Het probleem met dit ‘gewone geld’ is dat het snel van de ene naar de andere plaats reist. Naar plekken waar arbeid goedkoper is, grondstoffen minder worden belast of waar simpelweg andere regels gelden. Ook wordt het met de komst van internet voor burgers eenvoudiger om keuzes te maken, los van de plaats waar de onderneming zich bevindt. Dezelfde burgers die het zo jammer vinden dat de lokale middenstand verdwijnt en de lege panden een onaangenaam aanblik geven aan het dorp. Dat kan anders.

De investering waard

Bij dit @ndere geld lekt de koopkracht niet weg uit de regio: het gaat juist vaker rond. De koopkracht blijft namelijk een tijd lokaal circuleren tussen deelnemers. Hierdoor ontstaat extra omzet voor de lokale ondernemers die hun extra inkomsten ook weer extra besteden bij collega’s. Dat is goed voor het ondernemersklimaat, de werkgelegenheid, voor de sociale verbindingen en voor duurzaamheid. Het wordt helemaal interessant als de gemeente hierin kan participeren. En omdat duurzaamheid en co-productie uitgangspunten zijn voor het gemeentelijk beleid in Castricum, zouden we dat best kunnen uitproberen!

Tegenover de extra verdiensten en kredietmogelijkheden staat dat lokaal geld alleen bij deelnemende bedrijven in de regio uitgegeven kan worden. Dat lijkt in eerste instantie nadelig voor bedrijven die ermee betaald krijgen. Iedereen is immers gewend aan de bestedingsvrijheid van de euro. Maar de praktijk wijst uit dat het voordeel van onderling besteden veel groter is dan het nadeel zodra er voldoende bedrijven meedoen. Bekijk het filmpje om te zien hoe het werkt:

Voorbeelden zijn beschikbaar

De Social Trade-aanpak wordt met de software die dat mogelijk maakt, al gebruikt in Bristol en Sardinië. In Bristol kun je bijvoorbeeld je gemeentebelastingen met Bristol Pounds betalen, maar ook de trein en je dagelijkse boodschappen bij lokale ondernemers. Op Sardinië doen inmiddels 3000 bedrijven mee aan Sardex. Een gemiddeld lid krijgt dankzij onderling krediet jaarlijks meer dan 15.000 euro omzet, die er anders niet was geweest.De software zorgt er dan voor dat de koopkracht voor een afgesproken periode alleen bij andere deelnemers besteed kan worden. Uitgaven doen via het Circuit betekent dat lokale bedrijven vaker van die koopkracht profiteren en dus meer omzet draaien.

En in Castricum?

Laat duidelijk zijn dat dit een heel andere opzet is dan loyaliteitspassen of andere marketingoplossingen. Het gaat om het opzetten van een lokale geldstroom. Dit kan in Castricum, of in de iets bredere BUCH, goed werken. Op 7 april kunnen we gezamenlijk de mogelijkheden verkennen.

Meer weten?

Welkom op vrijdagavond 7 april 19:00 inloop, presentatie 19:30 – 21:00
Lokatie: ClubMariz, Dorpsstraat 72 Castricum.
Kosten: gratis (consumpties voor eigen rekening).