Op vrijdagavond 2 september Transitie Café. We gaan het hebben over circulair, recyclen en afval als grondstof.
Voor de gemiddelde Nederlander is de milieu-impact van spullen groter dan die van vlees eten, reizen of het verwarmen van je huis. Als je iets wil doen voor het milieu, is het dus heel zinvol om (ook) naar jouw spullen te kijken: minder kopen, beter nadenken over wat je koopt en waar die spullen vandaan komen, meer repareren en hergebruiken.
Wat is een Circulaire Economie?
Deze vakantieperiode is het weer ongemerkt aan veel mensen voorbij gegaan, maar vanaf 28 juli gebruiken we meer dan de Aarde duurzaam kan leveren.
Een groot deel van onze productie en consumptie is op dit moment nog ‘lineair’; van grondstof via (kortstondig) gebruik naar afval. Als we het over een circulaire economie hebben, bedoelen we een economie waarin het afval weer hergebruikt kan worden. Er zijn veel manieren om dat te doen en Maarten Nijman zal een korte presentatie geven over de belangrijkste begrippen binnen de circulaire economie. Hij gebruikt hiervoor als basis materiaal van Our New Economy dat ook in het voortgezet onderwijs kan worden gebruikt voor de economielessen.
De gemeente Castricum
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum hebben hun krachten gebundeld om stap voor stap bij te dragen aan een circulaire economie waarin geen afval bestaat en grondstoffen worden hergebruikt. Een economie waarbij we zuinig zijn op de aarde!
Esther Keijzer, beleidsmedewerker circulaire economie, van de gemeente presenteert de ontwikkelingen van een Circulair Centrum; een milieustraat en netwerk gericht op hergebruik en reparatie. Zij gaat graag in gesprek over de invulling hiervan en welke lokale initiatieven en nieuwe ideeën er zijn die hieraan kunnen bijdragen. Hoe kunnen we in Castricum reparatie en hergebruik de norm maken? Wat is daarvoor nodig?
Het Repair Café
Vanuit Transitie Castricum is ruim tien jaar geleden al een start gemaakt met de circulaire economie. Ellen Barends komt wat vertellen over het initiatief van het Repair Café in Castricum. Het initiatief van de Repair Cafés, dat inmiddels internationaal bekend is, werd opgezet om mensen weer te leren spullen te repareren onder het mom van ‘Weggooien? Mooi niet!’.
Vrijdag 2 september
Plaats: Suprême College, Koning Willemstraat 1 (de vroegere Maranathakerk)
Aanvangstijd: 19:30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
De toegang is gratis, maar een bijdrage in de kosten van harte welkom (denk aan wat kleingeld)!