Meteen naar de inhoud

2 oktober Live Transitie Café over (minder) afval

In Castricum zijn nieuwe afvalcontainers ‘uitgerold’. We kunnen nu nog beter scheiden. Maar veel vreugdekreten hebben we daar niet over gehoord. Wel getergde Castricummers op social media die zich afvroegen: “nog een container, waar láát ik die?” of “ik heb wel eens gehoord dat ze beter achteraf kunnen scheiden“…

Waarom hebben we eigenlijk zoveel container? Omdat we veel afval hebben! Maar waarom hebben we zoveel afval? ehh…

Op vrijdag 2 oktober gaan we in de zaal van het Supreme College Castricum (voorheen Maranathakerk) dieper in op dit ingewikkelde onderwerp, met experts, en met elkaar!

Update 29 sept: het maximum aantal deelnemers is verlaagd naar 30.

Hoe zit het?

In het Transitie Café van 2 oktober gaan we niet bij de bakken… eh pakken neerzitten. We gaan op zoek naar informatie en ideeën. We pakken er eens informatie bij. En we kunnen dus afval beter scheiden, of misschien zelf beter verwerken tot grondstoffen,

Kunnen wij afval verwerken?

En er is meer – of nee: minder!

Zeer onterecht worden door velen het gescheiden inzamelen van afval, voor hergebruik of voor recycling, als de ultieme vorm van afvalbeperking gezien. Sterker nog, met name politici stellen het voorkomen van het ontstaan van afval vaak gelijk aan hergebruik. We zien dat ook terug in het denken over de ‘circulaire economie’. Dit is pas het begin: alles wat nooit afval wordt, hoef je ook niet te scheiden en recyclen. Dit is overigens geen nieuw inzicht: Castricummer Hans van Weenen promoveerde op dit onderwerp in 1990.

Op 2 oktober gaan we dus kijken naar de beste manier om met afval om te gaan: goed scheiden, minst slechte verpakkingen en producten, recyclen en – het allerbelangrijkste – voorkomen.

Kunnen wij afval voorkomen?

Wat kunnen we doen?

Afvalpreventie is allereerst het nemen van maatregelen in de sfeer van de productie die leiden tot minder en beter afval. Minder naar gewicht en volume, en beter wat betreft de milieueffecten en de hergebruikbaarheid van producten en materialen. Natuurlijk kan er in de consumptie ook veel worden bereikt door de juiste keuzes te maken, producten zo lang mogelijk te gebruiken en ze te laten repareren. Maar omdat veel producten gebrekkig zijn ontworpen (gemaakt om vervangen te worden) zijn de keuzemogelijkheden voor consumenten beperkt.

Kunnen wij anders produceren?

Zorg dat je erbij bent: meld je aan!

Wil je er op 2 oktober graag bij zijn, dan kan dat. Maar we hebben i.v.m. de richtlijnen rondom Corona nu wel een verplichte inschrijving. We doen dat via onderstaande ticket-systeem. Je ‘koopt’ dus een kaartje (of 2, als je iemand meeneemt) voor 0 euro. Maar kun je toch niet, laat het dan graag weten, dan is er plek voor iemand anders.

Vraag en antwoord over de bijeenkomst

Kan ik ook online kijken? Deze bijeenkomst is alleen live bij te wonen. Dat is jammer, want we werken graag inclusief (voor iedereen toegankelijk). Als we het een beetje in de vingers hebben met alle coronamaatregelen en reserveringen, durven we volgende keer wellicht een combinatie van Live en Online te organiseren. Hou de nieuwsbrief in de gaten.

Zijn de tickets gratis? Ja, maar we betalen wel huur voor de locatie (en koffie en thee krijg je er bij). Het is dus heel fijn als je wat kleingeld bij je hebt om in de pot te stoppen!

Wat gebeurt er als er meer Coronamaatregelen komen? Mocht de situatie onverhoopt veranderen, dan hebben we van iedereen die is aangemeld ook het email-adres en de naam. Zo voldoen we enerzijds aan de richtlijn voor bron- en contactonderzoek en anderzijds kunnen we iedereen een tijdig bericht sturen als er iets verandert aan de bijeenkomst.

Hoe gaan we om met Corona? Zoals de overheid dat voorschrijft. De organisatie wil geen problemen krijgen of aangesproken worden bij controles. En we willen dat iedereen zich welkom voelt. Het is dus belangrijk dat we allemaal de 1,5 meter afstand goed nakomen. We zijn van max 50 naar max 30 deelnemers gegaan. We zitten in de grote zaal (voorheen kerkzaal) van het Supreme College, waar meer dan voldoende ruimte is (2 meter) en we zorgen voor extra ventilatie

Triage
Als je een van de volgende vragen met “Ja” moet beantwoorden, dan verzoeken we je dringend om jezelf af te melden:

  • Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  • Is het coronavirus in de afgelopen 7 dagen bij jou vastgesteld (in een lab)?
  • Heb je een huisgenoot /gezinslid met het coronavirus en heb je in de afgelopen 10 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  • Ben je in quarantaine omdat je: – direct contact had met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld? – terug bent gekomen uit een COVID-19-risicogebied?

De sprekers

We hebben Niels van der Stappen als spreker via de beamer (hij blijft lekker in Nijmegen). Niels is van huis uit chemicus en daarnaast actief bij verschillende duurzame initiatieven als het platform voor Duurzame en Solidaire Economie en hij is initiator van het DuurzaamheidsOverleg Politieke Partijen. Niels gaat ons bijpraten over materialen. Hij staat daarbij uitgebreider stil bij plastics en alternatieven. We kunnen hem ook zeker vragen stellen over plastics en misschien ook wel over politiek.
Ook is Bonnie Snoek aanwezig en zij kan kort vertellen over het Zero Waste initiatief in Castricum.

Meenemen

  • Bij het Supreme College mogen we koffie en thee gebruiken (dit zit incl. bij onze huurprijs ), maar ze hebben alleen wegwerp-bekers, dus neem je eigen beker mee!
  • Neem wat kleingeld, dan kunnen we gezamenlijk de kosten dekken van de huurprijs.
  • Het is wellicht aan te raden een extra trui mee te nemen, omdat we extra ventileren.
  • Heb je een ‘moeilijke verpakking’, neem die ook mee: dan kunnen we ter plekke onderzoeken wat we ermee kunnen.

Info

Wanneer: Vrijdag 2 oktober
Tijd: Inloop 19:00, Transitie Café 19:30
Waar: Supreme College Castricum (voorheen Maranathakerk, Koning Willemstraat 1)
Kosten: Een kleine bijdrage in de huurprijs, neem kleingeld mee.

Online registratie voor dit evenement is gesloten