Meteen naar de inhoud

De LETSA bijeenkomst

We hebben met Transition Towns Castricum onze LETS (Lokaal Economisch Transactie Systeem) activiteiten ondergebracht bij Alkmaar. Zo hoeven wij niet zelf een administratie te voeren en zijn we meteen verbonden met een groter netwerk. Vier keer per jaar is er een middag waar je kan ontmoeten en handelen en waar je je aanbod kunt presenteren. En deze keer was de kwartaalmiddag in Castricum. De Castricumse LETSA-leden Math en Marie Louise konden regelen dat we terecht konden in de Tuin van Kapitein Rommel. Ze deden de algehele organisatie waarvoor we ze zeer dankbaar zijn!

Hoe meer mensen …

Op de kwartaalmiddag wilden we flink werven om ook weer nieuwe leden te vinden. Om een levendige handel te creëren heb je wel 25 mensen nodig. Live muziek vrolijkte de regenachtige middag meteen op. De band van Maarten ’ All You Can Eat’ speelde dat het een lieve lust was. Ik heb diverse mensen horen zeggen: “ooh ik ga een feest geven, dan kan ik dus voor zonnetjes die band huren?” Inderdaad, dat kan. Ook kwam er iemand kijken die overwoog om lid te worden en die had meteen maar zijn viool meegenomen met de vraag: mag ik spelen? Nou dat mocht zeker! En hij kreeg er nog zonnetjes voor ook, want hij werd meteen lid.

Een middag van overvloed

Verrukkelijke taarten, mooie hapjes, handgemaakte bonbons door diverse LETSA-leden gemaakt werden met smaak opgegeten. Gastvrouwen schonken drankjes en heetten mensen welkom en zorgden voortreffelijk dat alles vlot verliep. Er was een ‘handelstafel’ met kruiden, appels, druivensap, fototoestellen, bekers, schoenen etc. En er was een weggeeftafel, zoals die ook vaak zien tijdens het TT Café.Na een korte inleiding over de geschiedenis van de tuin van Kapitein Rommel konden mensen meedoen aan een rondleiding, de regen trotserend! Er waren zo’n 30 mensen op de bijeenkomst waarvan 12 geïnteresseerden die nieuw waren.

Wat maakt LETSA zo interessant voor de Transitiebeweging?

Op een LETSA bijeenkomst kun je spelen en oefenen met ‘waarde’. Wat is jouw tijd of ‘product’ waard voor jou en voor een ander. Het bepalen wat jij vraagt voor een dienst of product is nog een hele kunst. Dan gaan staan voor jouw waarde en daarna eventueel onderhandelen. Als het lukt en klopt, dan geeft dat tevredenheid. Je hebt ‘eerlijke handel’ gepleegd en dat zonder euro’s. En je leert over vraag en aanbod: als jij bijvoorbeeld een prachtige vaas hebt die jij wel 50 zon waard vind, maar niemand wil dat van jou afnemen, dan is er geen ruilhandel. Dat betekent dat je ook leert incasseren. Tegelijk betekent het dat je ook creatief wordt. Waar is dan wel vraag naar? Verzin maar wat jouw talenten zijn en hoe je die kunt inzetten. En gelukkig zijn er altijd helpers bij Letsa die je graag een zetje in de goede richting geven.

Veelgestelde vragen:

Is het niet erg veel gedoe, kost het veel tijd?

Ja, het kost wel wat tijd en in het begin als je het aan het leren bent ook. Maar het plezier, de leuke contacten en het geld dat je uitspaart wegen daar ruimschoots tegen op.

Weggeven kan toch ook?

Jazeker, de weggeef economie is iets wat erg leeft binnen TT. De twee manieren van anders met economie omgaan kunnen uitstekend naast elkaar bestaan.

Moet je dan handelen met mensen die je helemaal niet kent?

Door naar bijeenkomsten te komen of mee te doen aan maaltijden die worden aangeboden leer je vanzelf mensen kennen. Maar je hoeft nooit te handelen als je niet wilt. Er zijn mensen die wekelijks handelen, maar er zijn er ook die één keer per jaar actief zijn. Je kan altijd kiezen om ja of nee te zeggen als iemand met een vraag of aanbod komt naar jou. Dat gaat meestal per email en kan ook per telefoon.

Is het ook de bedoeling dat je iets voor de vereniging doet?

Het bestuur doet het meeste om de vereniging draaiende te houden. Als lid laat je je natuurlijk zien op de jaarvergadering , omdat je dan mee kan praten en je stem kan laten horen. In februari treed de huidige voorzitter af na jarenlange trouwe inzet. We zoeken iemand die het leuk vind deze vacature in te vullen.

Wat zijn de kosten van het lidmaatschap?

In geld 6 euro per jaar. En per maand 3 zonnetjes. Daarvan worden bijvoorbeeld de heerlijke taarten en hapjes bekostigd op de ontmoetingsbijeenkomsten die 4 keer per jaar worden gehouden.

Wat als je nou in de min staat?

Ja dat is altijd wel een leuke ervaring. Zonnetjes zijn geen geld, het is een verzonnen eenheid om ruilen mogelijk te maken. Dus als je in de min staat, gebeurt er niks; geen rente, geen boetes, … . Veel mensen worden er zenuwachtig van als ze in de min staan, dat is wel een leerzame ervaring.

Ik ben, zoals je aan bovenstaand verhaal al gemerkt hebt, bovenmatig enthousiast over LETSA. Ik zie het als een spel, een oefenveld. Veel plezier, nieuwe contacten, nieuwe talenten ontdekken bij jezelf en een ander. Een nieuwe economie helpen ontwikkelen, waarin het eerlijk toegaat, de menselijke maat weer telt en waarde beleefd wordt voor wat het is.


Marleen Heeman, TT, Letsa, permacultuur